Η έρευνα αναδεικνύει εγκληματικές παραλείψεις αξιωματούχων στην υπόθεση του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής.
Ο τουρκο-αρμένιος δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός υπερεθνικιστή εφήβου έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Agos στις 19 Ιανουαρίου 2007.
Λάθη και εγκληματικές παραλείψεις στις έρευνες δημόσιων αξιωματούχων σχετικά με την δολοφονία του τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ αποκαλύπτει η περίληψη της έκθεσης που συντάχθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Ελέγχων (DDK) στην Τουρκία, και αναρτήθηκε σήμερα στο website του προεδρικού γραφείου.
Ο Ντινκ, διευθυντής της εφημερίδας Agos, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός υπερεθνικιστή εφήβου έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του, μέρα-μεσημέρι, στις 19 Ιανουαρίου του 2007. Η έρευνα για τη δολοφονία του καθυστέρησε όταν ο ύποπτος και οι συνένοχοί του κάθησαν στο εδώλιο, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί της συνωμοσίας δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη, και δεν έχουν τιμωρηθεί.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας βρέθηκε αντιμέτωπη με πιέσεις από την κοινή γνώμη, η οποία απαιτούσε σε βάθος διερεύνηση της δολοφονίας. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία επειδή απέτυχε να προστατεύσει τη ζωή του Ντινκ και δεν διεξήγαγε πλήρη έρευνα για τις αρχές που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα παρά τις προειδοποιήσεις και τις πληροφορίες περί συνωμοσίας για την δολοφονία του Ντινκ.
Υπό το βάρος όλων αυτών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ έδωσε εντολή στο DDK να ερευνήσει την δολοφονία του Ντινκ.
Οι έρευνες που διεξήχθησαν αμέσως μετά την δολοφονία αποκάλυψαν ότι η αστυνομία είχε πληροφορίες για σχέδια φονικής επίθεσης κατά του δημοσιογράφου. Παρά ταύτα, απέτυχε να τον προστατεύσει. Η έκθεση του DDK προσθέτει ότι σειρά παραλείψεων εκ μέρους δημόσιων αξιωματούχων δεν ερευνήθηκαν στο σύνολό τους και ότι δεν διατάχθηκαν ποτέ ξεχωριστές έρευνες από διαφορετικές κρατικές υπηρεσίες. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η μέθοδος που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της έρευνας οδήγησε σε αποτυχία της πλήρους διαλεύκανσης όλων των κατηγοριών σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις από την πλευρά δημόσιων αξιωματούχων.
Πηγή: Το Βήμα