Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κοπή της βασιλόπιτας με μηνύματα αισιοδοξίας

Στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Θρυλορίου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (25-02-2012) οι κάτοικοι του οικισμού για την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς». Παράλληλα με την ανταλλαγή ευχών και το μικρό ποντιακό γλέντι που στήθηκε, τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να καταστρώσουν τα σχέδια για τις μελλοντικές δράσεις και εκδηλώσεις τους. Τι κι αν ο απολογισμός για τον δραστήριο Σύλλογο του Θρυλορίου ήταν πάντα μια εύκολη υπόθεση, ο προβληματισμός έγκειται πλέον στο σχεδιασμό των επερχόμενων δράσεων, υπό τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης.

Χρύσα Μαυρίδου: «Αισιοδοξούμε γιατί είμαστε απόγονοι ανθρώπων, οι οποίοι βίωσαν γενοκτονίες και προσφυγιά και κατάφεραν να ορθοποδήσουν»

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας θέλησε όμως να στείλει με τις δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου, Χρύσα Μαυρίδου. Όπως υποστήριξε, «αν ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν θα αισιοδοξήσουμε ακόμα περισσότερο και θα πάρουμε δυνάμεις, γιατί είμαστε και απόγονοι ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν γενοκτονίες και προσφυγιά και κατάφεραν, μέσα από όλη αυτήν την τραγικότητα, να ορθοποδήσουν». «Κι εμείς αυτό θα κάνουμε», υπογράμμισε, «θα αναζητήσουμε και θα ξαναβρούμε τις αρετές των προγόνων μας-το φιλότιμό μας πρώτα απ’ όλα, την αλληλεγγύη και τον ηρωισμό των Ελλήνων». «Θεωρώ ότι οι Έλληνες είμαστε ίσως για τα χειρότερα πράγματα, αλλά και για τα καλύτερα», συνέχισε, «κι αυτά τα καλύτερα τώρα πρέπει να τα προτάξουμε. Μέσα σε αυτά ανήκει κι ο πολιτισμός. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι οικονομικές δυνατότητες για τη χρονιά, που θα περάσουμε, αλλά ξέρω πως, ό,τι κάναμε, πάντοτε το κάναμε συλλογικά, πολλές φορές και χωρίς χρήματα. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα και εμείς τον πήχη πάλι θα τον έχουμε ψηλά».

Παραμένουν ζωηρά τα σχέδια για καταγραφή της μετανάστευσης του Θρυλορίου

Διαβεβαιώνοντας πως οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου θα γίνουν όλες και φέτος κανονικά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι από τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας για την καταγραφή της μετανάστευσης του Θρυλορίου από το 1958 και μετά. «Αυτό το έργο είναι πολύ μεγάλο για να το ολοκληρώσει κανείς σε έναν χρόνο», σημείωσε, «αλλά και τα σχέδιά μας είναι μεγάλα». Προανήγγειλε μάλιστα ότι μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστούν οι συνεντεύξεις, όπου μιλούν για το θέμα οι κάτοικοι του Θρυλορίου, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των συνεντεύξεων στην ποντιακή διάλεκτο.

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης