του Κυριάκου Αμανατίδη
Ενθουσιώδης υπήρξε η προσέλευση των ομογενών στο κτήριο της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΠΚΜΒ) για τη Χοροεσπερίδα του περασμένου Σαββάτου, 5 Μαΐου 2012. Την χοροεσπερίδα διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης (ΣΕΠΣΜ) για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Εκτός από τον επετειακό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, η Χοροεσπερίδα του περασμένου Σαββάτου στόχευε και στη συγκέντρωση μέρους του χρηματικού ποσού, που απαιτείται για να καλυφθούν τα έξοδα για τις διάφορες εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Η Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζεται από την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, με Πρόεδρο τον κ. Σπύρο Κοροσίδη, τον Σύλλογο Ποντίων Μελβούρνης «Εύξεινος Πόντος», με Πρόεδρο τον κ. Στέφανο Κωνσταντίδη, και την Ένωση Ποντίων «Παναγία Σουμελά», με Πρόεδρο τον κ. Βασίλη Σιμόπουλο.
Σε πάνω από 300 άτομα εκτιμάται ο αριθμός των ομογενών που παρευρέθηκαν στην Χοροεσπερίδα, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Ελένη Λιανίδου, η Σκιώδης Πολιτειακή Υπουργός, κ. Τζέννη Μικάκου, ο Συντονιστής του Γραφείου Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο, κ. Βασίλης Γκόκας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», κ. Σωτήρης Χατζημανώλης και η σύζυγός του Ειρήνη, καθώς και μεγάλος αριθμός παραγόντων της ελληνικής παροικίας.
Τους επίσημους καλεσμένους, και τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες, καλωσόρισε ο κ. Σπύρος Κοροσίδης, Συντονιστής της ΣΕΠΣΜ, και Πρόερος της ΠΚΜΒ.
Ακολουθούν αποσπάσματα από το καλωσόρισμα του κ. Κοροσίδη.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχουμε μαζύ μας την Γενική μας Πρόξενο, κ. Ελένη Λιανίδου, την πρώτη γυναίκα Γενική Πρόξενο στη Μελβούρνη, αν βέβαια δεν με απατά η μνήμη μου.
Αγαπητή κ. Λιανίδου, εμείς θα σταθούμε δίπλα σας, όπου και όποτε χρειασθεί. Σας ευχόμαστε ολόψυχα η θητεία σας να είναι ευχάριστη και να συνεχίσετε με τον εποικοδομητικό τρόπο που ξεκινήσατε, και σύντομα να σας δούμε στα ανώτερα αξιώματα της διπλωματικής ιεραρχίας, με άλλα λόγια να σας δούμε Πρέσβειρα στην Καμπέρα. Σας αξίζει».
Στη συνέχεια ο κ. Κοροσίδης αναφέρθηκε στις Εκδηλώσεις Μνήμης για το 2012, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Χοροεσπερίδας.
Μετά το καλωσόρισμα του κ. Κοροσίδη, χαιρετισμό έδωσε η Γενική Πρόξενος, κ. Ελένη Λιανίδου. Η κ. Λιανίδου αναφέρθηκε στη σημασία των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και στην αναγκαιότητα έκφρασης συγγνώμης από την Κυβέρνηση της Τουρκίας για το έγκλημα που προηγούμενα καθεστώτα διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας. Τόνισε όμως πως αυτό δεν σημαίνει μίσος για τον λαό της Τουρκίας.
Χαιρετισμούς έδωσαν και η Σκιώδης Πολιτειακή Υπουργός, κ. Τζέννη Μικάκου, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Η κ. Μικάκου παρατήρησε πως εκείνο που ζητάμε είναι η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία και να ζητήσει συγγνώμη, και σημείωσε πως ο πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Kevin Rudd, ζήτησε συγγνώμη από τους γηγενείς κατοίκους της Αυστραλίας για τα δεινά που είχαν υποστεί οι πρόγονοί τους από τους λευκούς εποίκους.
Ο κ. Β. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε σε αφηγήσεις από την γιαγιά του, η οποία είχε ζήσει τους διωγμούς και τον πόνο του ξεριζωμού από τα πάτρια εδάφη.
Ενθουσιώδη χειροκροτήματα απέσπασαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ποντιακής Κοινότητας και του Εύξεινου Πόντου, τα οποία με τις όμορφες ποντιακές στολές, έδωσαν χαρακτηριστικά δείγματα ποντιακών χορών.
Για τους Έλληνες του Πόντου ο χορός είχε λειτουργήσει ως ενωτικό μέσο, έκφραση σύμπνοιας και ομοψυχίας, και αποτελούσε διαβεβαίωση για την κοινή αντιμετώπιση των κινδύνων που κατά καιρούς αντιμετώπιζαν στην ακριτική εκείνη περιοχή της Ελληνικής Διασποράς.
Για τα νέα παιδιά στην Αυστραλία οι ποντιακοί χοροί, παράλληλα με τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, λειτουργούν και ως συνεκτική αλυσίδα, με τη διαμόρφωση ταυτότητας, και την αίσθηση της συνέχειας μιας πλούσιας, και πανάρχαιας πολιτιστικής παράδοσης.
Πηγή: Neos Kosmos