Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου «Μήτε το όνομά μου» της Θία Χάλο

Από αριστερά, οι γενικοί πρόξενοι Γεώργιος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, Δρ. Ζωή Ερωτοπούλου, Δρ. Ολγα Αλεξάκου (πρόεδρος), Θία Χάλο (τιμώμενη), Βασιλική Τσανακτσίδου, Δρ. Αφροδίτη Ναβάμπ, Αγγελική Κυριακοπούλου και Κατερίνα Στεφανάτου.


του Δημήτρη Τσάκα

ΝΕΑ ΥΟΚΗ. Τριπλό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνοαμερικανίδων Επαγγελματιών (The Association of Greek American Professional Women (AGAPW), η οποία διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο «Atrium Cafe» του Ολυμπιακού Πύργου στο Μανχάταν. Ο πρώτος σχετίζονταν με τον εορτασμό της γιορτής της μητέρας, ο δεύτερος με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου και ο τρίτος με την επιβράβευση της 103χρονης Γιαγιάς του Πόντου, όπως είθισται να αποκαλούν την Σάνο Χάλο και την Θία Χάλο, κόρη της και συγγραφέα του βιβλίου «Μήτε το όνομά μου».

Η υπεραιωνόβια Γιαγιά του Πόντου και η μοναδική επιζήσασα της Γενοκτονίας, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση και την τιμητική της πλακέτα παρέλαβε η κόρη της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μολοχίδη, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου Γεώργιος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο διευθυντής του ΕΟΤ Χρύσανθος Πετσίλας καθώς επίσης και ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης.

Ο κ. Ραπτάκης παραβρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας που διοργανώθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Ολγα Αλεξάκου στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στον τριπλό χαρακτήρα αυτής της γιορτής και κάλεσε το ακροατήριο να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή των μελών, των επισήμων και των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» η Δρ. Αλεξάκου, επεσήμανε ότι «όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν διακατέχονται από ομόνοια και αγάπη» ότι «αποτελούν πηγή υπερηφάνειας». «Ειδικά στις παρούσες στιγμές που η γενέτειρά μας δοκιμάζεται σκληρά αποκτά μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι συσπειρωνόμαστε ως κοινότητα για να τιμήσουμε και να προβάλουμε τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις», τόνισε η Δρ. Αλεξάκου.

Η Κατερίνα Στεφανάτου, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης εξήρε την προσφορά του Συλλόγου και την απόφασή του να τιμήσει την ηρωίδα και την συγγραφέα του βιβλίου «Μήτε το όνομά μου».

Η καθηγήτρια του Fairfield University, Δρ. Ζωή Ερωτοπούλου, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά της καλλιτέχνιδας, ποιήτριας και συγγραφέας του βιβλίου «Μήτε το όνομά μου» Θία Χάλο και εστίασε την προσοχή της στην ιστορία της μητέρας της, η οποία, όπως επεσήμανε είναι κοινή με τις ιστορίες των χιλιάδων άλλων συμπατριωτών της που σφαγιάστηκαν, εκτελέστηκαν, καθώς επίσης και εκείνων που οδηγήθηκαν στην προσφυγιά.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Γιώργος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στην απόφαση της ελληνικής πολιτείας για την πολιτογράφηση της Σάνο Χάλο και στην καθιέρωση της 18ης Μαϊου ως Ημέρας της Γενοκτονίας από την Βουλή των Ελλήνων.

Η γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, επεσήμανε ότι η Σάνο Χάλο είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος του Πόντου και κάλεσε όλες τις δημοκρατικές χώρες του Κόσμου να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία.

Η ομιλία της συγγραφέως ήταν άκρως συγκινητική διότι αποκάλυψε πολλές άγνωστες πτυχές σε σχέση με την επιθυμία της μητέρας της να γίνει γραμματέας και την επιλογή της να ασχοληθεί με την τέχνη.

Επεσήμανε ότι μεγάλωσε με τις αναμνήσεις της μητέρας της για τον Πόντο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι από μικρή είχε συνειδητοποιήσει ότι ο Πόντος ήταν η Ιθάκη της μητέρας της.

Διευκρίνισε ότι το 1989 τήρησε την υπόσχεσή της να συνοδέψει την μητέρα της στο προσκυνηματικό της ταξίδι στον Πόντο και τόνισε ότι μόνον τότε αντιλήφθηκε ότι ο Πόντος δεν ήταν μόνο προορισμός του οδοιπορικού της μητέρας της, αλλά και ο δικός της προορισμός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφασή της να ασχοληθεί με τη συγγραφή του βιβλίου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την Παμποντιακή Ομοσπονδία και όλους όσους την βοήθησαν να εκπληρώσει το χρέος της έναντι της μητέρας της και του ιδίου του Πόντου. Η ομιλία της διανθίστηκε με αποσπάσματα από το βιβλίο της τα οποία ανέγνωσε η ίδια με πάθος και τα οποία ηλέκτρισαν την αίθουσα.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου η Θία Χάλο τόνισε ότι θα ήθελε να δει το βιβλίο της να γυριστεί σε ταινία, αλλά χρειάζεται μεγάλος προϋπολογισμός.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ