Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

14ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων


Οι εκδηλώσεις αυτού του τύπου είναι δημοφιλείς στους νέους οι οποίοι διψούν να βιώσουν και από την ποντιακή τους παράδοση κάτι που βίωσε και η νεολαία του Ποντιακού Συλλόγου Ηλιολούστου "Προμηθέας" μαζί με την νεολαία "Ποντίων Αξιούπολης" που ήταν παράδειγμα προς μίμηση με την άψογη συμπεριφορά τους και τη αλληλεγγύη, στους άλλους συλλόγους όπως παρατήρησε η Οργανωτική Επιτροπή και επισήμανε σε όλους τους άλλους αρχηγούς της αποστολής.

Η συμμετοχή του συλλόγου μας δεν είχε τουριστικό χαρακτήρα αλλά προσκυνηματικό και πολιτιστικό. Εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, κάναμε ένα έωλο ταξίδι γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, γνωρίζοντας ανθρώπους των γραμμάτων της τέχνης, της ποίησης με την αφήγηση του ιστορικού καθηγητή του Α.Π.Θ. τον κ. Κώστα Φωτιάδη που αναφέρθηκε στον "Νίκο Καζαντζάκη και σε άλλους Έλληνες του Καυκάσου".

Σ’ αυτό το έωλο ταξίδι πίσω στο χθες αναζητώντας το πνεύμα και την τέχνη των προγόντων μας ο συνταξιώτης μας ο κ. Βασίλης Τριανταφυλλίδη ο γνωστός σε όλους "Χάρυ Κλυν" συγγραφέας - ηθοποιός μας πλούτισε με την γνώση του και της έρευνες του για το αρχαίο Ποντιακό θέατρο ένα άγνωστο κομμάτι της τέχνης για τους ευρωπαίους. Λέγοντας χαριτολογώντας για ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης πως "όταν αυτοί ετρώγαν βελανίδια εμείς οι Έλληνες είχαμε χοληστερίνη".

Τελειώνοντας το ταξίδι του χθες γυρίσαμε και μεις στην προσφυγική Καλαμαριά με την ξεναγό κ. Κατερίνα Τσαπίδου "δικηγόρο" περπατώντας και μεις με την σκέψη μας και τη φαντασία μας στα σοκάκια των συνοικιών βλέποντας πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια που έχτισαν οι παππούδες μας, μεταφέροντας την αρχιτεκτονική δόμηση του Πόντου εδώ στην πατρίδα και μας κάνουν ιδιαιτέρως υπερήφανους που έως και σήμερα αυτά τα στολίδια κοσμούν τις πόλεις μας και καθρεφτίζουν την πραγματική Ποντιακή ψυχή, την Ελληνική συνείδηση και τον πατριωτισμό.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με επιτυχία με την άψογη συμπεριφορά και της υπηρεσίες που κατέβαλλε αφιλοκερδώς η οργανωτική επιτροπή.

Πλουτίζοντας της μέρες μας με την επίσκεψη μας στο Εθνικό Μουσείο της Βέροιας , με τη συναυλία "πατρίδες", με χορούς της Κρήτης από το σύλλογο "Τα αγρίμια" με την βυζαντινή παραδοσιακή χορωδία "Αλέξανδρος Υψηλάντης" με την θεατρική παράσταση "Βαρκίζ' οι κλέφτες", από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και κάθε βράδυ το παραδοσιακό γλέντι με λύρα και νταούλι και χορό, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα ο Σαββίδης Χρήστος χορεύοντας των πυρρίχιο χορό με άλλα δύο παιδιά των άλλων συλλόγων "που δυστυχώς δεν γνωρίζω τα ονόματά τους".

Το τελευταίο βράδυ οι δύο σύλλογοι διοργάνωσαν είναι μουχαπέτ αποχαιρετισμού βάζοντας το ορόσημο της συνεργασίας των δύο συλλόγων και για το μέλλον. Είναι στο δικό μας χέρι τις γέφυρες επικοινωνίας που έχουν στήσει να τις στερεώσουμε σε γερές βάσεις και οι δύο σύλλογοι.

Κλείνοντας ακόμη μια επιτυχημένη σελίδα το ίδρυμα “Παναγία Σουμελά”, οι δύο σύλλογοι πήραν και την ευλογία της Παναγίας μας που είναι το σύμβολο πίστεως του Ποντιακού Ελληνισμού ακούγοντας με ευλάβεια και σεβασμό την θεία λειτουργία.

Μετά την Θεία λειτουργία ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών και τιμητικών διακρίσεων σε όλους τους συλλόγους.

Ο σύλλογος μας είχε την τιμή να εκφράσει τις απόψεις του και τους προβληματισμούς για τον ποντιακό πολιτισμό, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων και τη τιμή να απονέμει ένας μέρος από τα αναμνηστικά βραβεία.

Μετά την αναμνηστική φωτογραφία και τον αποχαιρετιστήριο χορό αναχωρήσαμε για τα χωριά μας δίνοντας την υπόσχεση στην νέα οργανωτική επιτροπή πως του χρόνου και πάλι θα δώσουμε το παρών στο 15ο συναπάντημα νεολαίας.

Αγαπητοί φίλοι θα ήταν καλών και εύλογο εμείς που έχουμε την ευθύνη των συλλόγων να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στον πολιτισμό μας και στην ιστορία μας για να φωτίσουμε την γνώση των παιδιών μας, κάτι που λυπεί από όλους μας, κάτι που επιδίωξε εσκεμμένα η πολιτεία μας, αδιαφορώντας για τον Ποντιακό Ελληνισμό συμβάλλοντας και μεις με την αδιαφορία μας και την αμάθεια μας, οδηγούνται σε λάθος δρόμο τα παιδιά μας, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την γνώση τους, με τα σουβλακοπανηγύρια που στήνουμε σε όλα τα χωριά κάνοντας ανταγωνισμό με μεγάλα ονόματα “καλλιτεχνών”.

Ας φωτιστούμε από τα γραπτά του Φραγκίσκο Πέτρο (1787-1874 μ.Χ.), Γάλλος ιστορικός που έλεγε "Ο λαός που μελετάει και γνωρίζει την ιστορία του κρίνει σχεδόν πάντοτε ασφαλέστερα και ορθότερα και για το παρόν του και για τους όρους της προόδου του και για το μέλλον του".

Και όπως έλεγε και ο Τσέστερφιλντ Φιλίπ (1694-1733 μ.Χ.) Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας. “Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι δε θα μας δώσει τον ίσκιο όταν θα έχουμε γεράσει”.

Ας συνεργαστούμε λοιπόν όλοι οι σύλλογοι τώρα στο 2ο συναπάντημα ποντιακών σωματείων Ν. Κιλκίς για να αναδείξουμε και πάλι τον πολιτισμό μας και την δύναμη μας.

Αιμίλιος Σαββίδης

Πηγή: Ειδήσεις