Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εύγε στους ομογενείς Ποντίους


Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ριζωμένη βαθιά στην καρδιά των ομογενών Ποντίων είναι η ευλάβεια, η αγάπη και ο σεβασμός τους για την Παναγιά, γι’ αυτό και της έστησαν ιερό παλλάδιο στη Νέα Ιερσέη, θυμητάρι ιερό και απομίμηση ιστορική του μεγάλου και μοναδικού μοναστηριού του Πόντου.

Συγκινητικό πραγματικά το περιγραφικό δημοσίευμα του αγαπητού φίλου Φώτη Παπαγερμανού για την γιορτή στο Ιερό Προσκύνημα στη Νέα Ιερσέη, το οποίο νομίζω ότι οφείλει να γίνει ευρύτερα γνωστό ανά την Αμερική και να καθιερωθεί ως η παρουσία της Παναγίας Σουμελά και να αποκτήσει παναμερικανική και πανομογενειακή εμβέλεια.

Ας επιτραπεί τούτη η προσωπική ομολογία, αλλά τρέφω ιδιαίτερη αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για τους αδελφούς μας Ποντίους, αυτή την ξεριζωμένη αλλά περήφανη φυλή, γιατί και οι ρίζες της δικής μου οικογένειας βαστούν από τη Σμύρνη και το Αϊβαλή και ξεριζώθηκαν βίαια και ματωμένα από την θηριωδία των Τούρκων το 1922, και από προύχοντες βρέθηκαν πρόσφυγες στη Λέσβο.

Πώς να καταλάβουν αλήθεια οι Ευρωπαίοι, οι τρόικες και οι λοιποί «κατακτητές» της σημερινής Ελλάδας, το μέγεθος της γενοκτονίας των πατέρων και παππούδων μας του Πόντου και της Μικράς Ασίας; Πώς;

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας