Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Παρχάρια αναβίωσαν για δεύτερη χρονιά στα Κοίλα Φερών

Ο Σύλλογος Ποντίων Φερών «Παναγία Σουμελά» σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρουπόλεως και την αντιδημαρχία Φερών διοργάνωσαν την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στα Κοίλα του Νομού την αναβίωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού των οροπεδίων του Πόντου, τα γνωστά Παρχάρια με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Φερών κ. Νικόλαος Γκότσης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο ταξίαρχος της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κ. Βασίλειος Ζορμπάς.

Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εκκλησιαστικός ιστορικός και νομικός κ. Ιωάννης Σιδηράς ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη διάσωση του Ποντιακού στοιχείου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρόζα Θεοδωρίδου και ο αντιδήμαρχος Φερών κ. Νίκος Γκότσης, που αναφέρθηκαν στην αναβίωση των Παρχαρίων αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται να γνωρίζει ο νομός Έβρου τα Παρχάρια και να αναδειχθεί μια πανέμορφη τοποθεσία, όπως τα Κοίλα. Στον κ. Γκότση και στον κ. Σιδηρά στο τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα με τον μονοκέφαλο Αετό της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Στα Παρχάρια συμμετείχαν Ποντιακοί Σύλλογοι και πολίτες της περιοχής, που πήραν μία γεύση της ζωής σε αυτά που για χιλιάδες χρόνια γινόταν αλλά και εξακολουθούν να γίνονται στον Πόντο και όπου υπάρχουν Πόντιοι. Σε όλους προσφέρθηκαν ποντιακά και άλλα εδέσματα.

Να σημειωθεί ότι τα Κοίλα αποτελούν έναν οικισμό με δείγματα ζωής ήδη από τον 6ο π.Χ και στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ορκίστηκαν αγωνιστές της Επανάστασης. Τα Κοίλα κατοικήθηκαν αποκλειστικά από Πόντιους πρόσφυγες που έφτασαν από τα Σούρμενα και τη Σαμψούντα, ενώ στη δεκαετία του 1970 το χωριό εγκαταλείφθηκε.

Η συμβολή του Ορθόδοξου κλήρου στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκκλησιαστικός ιστορικός Ιωάννης Σιδηράς ο οποίος αφού μετέφερε του εγκάρδιους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεων κ. Ανθίμου μίλησε για την προσφορά του Ορθόδοξου κλήρου στον αγώνα των Ποντίων κατά των Οθωμανών κατά την περίοδο από τις αρχές του 20ου αιώνα με την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έως και την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ο κ. Σιδηράς αναφέρθηκε στην κατά μητρόπολη προσφορά του κλήρου και συγκεκριμένα στην Μητρόπολη Τραπεζούντας, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην προσφορά του μητροπολίτη Χρυσάνθου Φιλιππίδη, στη Μητρόπολη Ροδοπόλεως, στην μητρόπολη Χαλδίας, όπου ανέπτυξε την δράση του Μητροπολίτη Λαυρεντίου, στην Ιερά Μητρόπολη Κολωνίας, στη Μητρόπολη Νεοκαισαρείας και στην Ιερά Μητρόπολη Αμασείας, την πλέον πολύπαθη και μαρτυρική μητρόπολη του Πόντου η οποία προσέφερε τον βαρύτερο φόρο αίματος και θυμάτων, όπου μεγάλη ήταν η προσφορά του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του με την έκθεση που απέστειλε στο Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Γερμανός κατά την 15-3-1917 αναφορικά με το μαρτύριο και την θυσία των Ποντίων. «Ούτε ένας ευρέθη λιπόψυχος, αρνησίθρησκος ή αρνησίπατρις παρ’ όλες τις υποσχέσεις των Τούρκων προς τα λιποψυχούντα γυναικόπαιδα ενώπιον του βεβαίου θανάτου. Άπαντες απέθαναν ως Έλληνες χριστιανοί φέροντες επί κεφαλής τον στέφανον του μαρτυρίου άξιοι να διεκδικήσουν τίτλους αμάραντους επί της ευγνωμοσύνης του έθνους και να συγκαταριθμηθούν στα νέφη των εκατομμυρίων μαρτύρων».

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης