Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Με τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους ...πιστούς

Ακόμα και στα καφενεία συζητείται η κατάντια από τις ενέργειες της διοίκησης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά σχετικά με την εικονογράφηση των υποδίκων πολιτικών ως δωρητές του Ιδρύματος. Οι σχολιασμοί και οι έντονοι διάλογοι ξεκινούν από την ειρωνεία και τον χλευασμό των διοικούντων και φθάνουν έως την απαξίωση του ίδιου του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά.

Σε σχετική επιστολή του κ. Γιάννη Καρατζιόλη, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη των συνέδρων του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφέδρων Αξιωματικών του ΝΑΤΟ και της Κύπρου, στην Παναγία Σουμελά και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ξενάγησης στο ναό διαβάστηκαν τα ονόματα δύο μόνο πολιτικών ως δωρητών, τα οποία βρίσκονται εν είδει ευχαριστίας, ακριβώς πάνω από την ιστορική εικόνα της Παναγίας στη βόρεια πλευρά του ναού και μάλιστα στα πλαίσια υπερμεγέθους εικονογράφησης.

Τους δύο πολιτικούς, που σήμερα κατηγορούνται για κατάχρηση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και που με προκλητικό τρόπο αποδίδει τιμές το Ίδρυμα, -για δωρεές προερχόμενες άραγε από ποιανού τσέπη;- είναι ο πρώην Υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που κατ’ επιλογή της διοίκησης του Ιδρύματος παρίστατο επί σειρά ετών στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου ως ο «επιχώριος» Δήμαρχος, αφού έδρα του Ιδρύματος έχουν ορίσει τη Θες/νίκη και όχι την Καστανιά Βεροίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και το προσκύνημα της Παναγίας.

Πώς θα μπορούσε να γνωρίζει η διοίκηση Τανιμανίδη τα περί διάπραξης κακουργημάτων από τους δύο τιμηθέντες, θα αναρωτιόταν κανείς. Τυχαίο; Δεν νομίζω… θα μπορούσε να είναι η απάντηση, ειδικά απέναντι στον Γ. Τανιμανίδη που επί σειρά ετών χρημάτισε και δημοτικός σύμβουλος Θες/νίκης, έχοντας άμεση πληροφόρηση εκ των έσω…

Τυχαία άλλωστε δεν είναι ούτε η παράνομη διοίκηση του Ιδρύματος, τόσο από την οικογένεια Τανιμανίδη όσο τώρα και από τον Μητροπολίτη Βεροίας, ο οποίος επιχειρεί να καλύψει την παράνομη ανάληψη της προεδρίας και κατ΄ ουσίαν στήριξης του καθεστώτος Τανιμανίδη, κάτω από τα Επισκοπικά του άμφια, τα οποία όμως δεν φτάνουν να σκεπάσουν και την Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και αναφέρεται στην απροκάλυπτη παράνομη λειτουργία του Ιδρύματος.

Θα περιμέναμε λοιπόν μια πιο προσεκτική επιλογή, σχετικά με την πολυπόθητη ολοκλήρωση της εικονογράφησης του ναού και φυσικά με την απεικόνιση αναγνωρισμένων Αγίων της Εκκλησίας μας και όχι «κατασκευασμένων» που τυγχάνει να προέρχονται μέχρι και από την πολυδιαφημιζόμενη οικογενειοκρατία.

Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η παράνομη διαφήμιση πολιτικών στους χώρους του ναού, η οποία δεν τιμά καθόλου την ιστορία και την αξία του συμβόλου των Ποντίων και της πίστης ολόκληρου του ελληνισμού. Με δυσκολία πλέον προσπαθούν να υπερασπιστούν το «θεάρεστο» έργο της διοίκησης του Ιδρύματος οι λίγοι εναπομείναντες αλλά ισχυροί υποστηρικτές του 50χρονου καθεστώτος Τανιμανίδη. Με μεγαλύτερη φυσικά δυσκολία προσπαθούν να πείσουν και για την διαφάνεια και τη νομιμότητα του έργου αυτού.

Θα συμφωνήσουμε ότι βεβαίως και δεν ενδιαφέρει πολλούς, η λειτουργία και ο τρόπος διοίκησης ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (βλέπε Σωματείο Παναγία Σουμελά), αλλά όταν αυτός ο φορέας αντιπροσωπεύει την εθνικοθρησκευτική υπόσταση μας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (βλέπε Ίδρυμα Παναγία Σουμελά) και αυτοπροβάλλεται ως ο βωμός εναπόθεσης της πίστης και η καταλληλότερη διέξοδος προσμονής και εγκαρτέρησης, κανείς εκπρόσωπος του, είτε νόμιμος είτε παράνομος δε δικαιούται να χρησιμοποιεί τη θρησκευτική αίγλη του συμβόλου για να προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και μακροβιότητα στη διοίκησή του.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Χαράλαμπος Καπουρτίδης

Ο Γ. Γραμματέας
Αρχιμήδης Ιντζεβίδης


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ. 2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr