Καταδίκη της διακοπής των συντάξεων και ανάληψη πρωτοβουλιών από το δήμαρχο
Την αντίθεσή του στην διακοπή των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., με την έκδοση αντίστοιχου ψηφίσματος, εξέφρασε ομόφωνα την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Το γνωστό ζήτημα, που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της ψήφισης νόμου που αποκλείει από την παροχή συντάξεων σε υπερήλικες ομογενείς, που διαμένουν στη χώρα μας λιγότερα από 20 χρόνια, απασχόλησε έντονα το σώμα, εξαιτίας ακριβώς του μεγάλου αριθμού δικαιούχων που υπάρχουν στα όρια του δήμου Κομοτηνής. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, το θέμα έχει κατατεθεί ήδη στη βουλή, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του συγκεκριμένου δικαιώματος των ομογενών έχει αναλάβει και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής η εισαγωγή του θέματος έγινε από τη σύμβουλο της συμπολίτευσης, κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, η οποία πέραν της αποδοκιμασίας της επίμαχης διάταξης από το σώμα, ζήτησε επίσης να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, για να προβεί σε απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, για την τροποποίηση εφαρμογής του νόμου και την προστασία της ευάλωτης αυτής ομάδας των συμπολιτών μας.
Αφροδίτη Καρελιάδου «Οι υπερήλικες καταδικάζονται, όχι μόνο σε φτώχεια και ανέχεια, αλλά σε πραγματική εξαθλίωση ή και σε θάνατο»
«Αν εφαρμοστεί η διάταξη», τόνιζε στην επιστολή της η κ. Καρελιάδου, «η τεράστια πλειοψηφία των υπερηλίκων ομογενών θα απωλέσει τη σύνταξη αυτή, αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, αφού ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια είχε μόλις ξεκινήσει και η μαζική μετανάστευση των ομογενών στην Ελλάδα». «Με τον τρόπο αυτό», συνέχιζε, «οι εν λόγω υπερήλικες καταδικάζονται, όχι μόνο σε φτώχεια και ανέχεια, αλλά σε πραγματική εξαθλίωση ή και σε θάνατο, αφού δεν διαθέτουν κανένα άλλο εισόδημα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Όμως, η νέα αυτή διάταξη νόμου δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά παράνομη ως αντισυνταγματική. Πρώτον, γιατί αντίκειται στο άρθρο 21 παρ. 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος παίρνει μέτρα για την προστασία του γήρατος, και δεύτερον γιατί αντίκειται και στο άρθρο 4 του Συντάγματος για την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου. Η αναφορά στο νόμο περί εικοσαετούς παραμονής στη χώρα συνιστά μια σαφέστατη αντισυνταγματική διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών, καθώς διακόπτονται φωτογραφικά μόνο οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από την πρώην ΕΣΣΔ. Είναι προφανές ότι με τη νέα διάταξη στοχοποιείται η ευπαθής αυτή ομάδα των υπερήλικων ομογενών και θυσιάζεται βάναυσα στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής». «Στο Δήμο Κομοτηνής», κατέληγε στην επιστολή της η κ. Καρελιάδου, «η παραπάνω ρύθμιση θα δημιουργήσει ζωτικά προβλήματα επιβίωσης σε πολλές εκατοντάδες συμπολιτών μας».
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης