Το νέο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι "Ελληνική Δημοκρατία - Σπουδή στα σπουδαρχίδια της εδώ κοπροκρατίας" παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Στην εκδήλωση, που παραβρέθηκε ο συγγραφέας, έγινε χαιρετισμός από την πρόεδρο του Συλλόγου Ζαΐρα Λαζαρίδου η οποία καλωσόρισε το συγγραφέα και τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πρέπει να αποτελέσει μια αφετηρία για να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και σαν Έλληνες να κάνουμε την ανατροπή, που πάντα έτσι πράτταμε στο παρελθόν.
Την παρουσίαση έκανε η εκπαιδευτικός Κασσιανή Παταρίδου, η οποία αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές του Κώστα Ζουράρι, στο πλαίσιο και της προσωπικής φιλίας που τους συνδέει, μιλώντας για σημεία που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του και την ιδιαιτερότητά του σε σχέση με την πορεία του, σε ακαδημαϊκό, συγγραφικό και πολιτικό επίπεδο.
Επίσης, στο πάνελ ο συγγραφέας και αρθρογράφος Κρίτων Σαλπιγκτής, ο οποίος αναφέρθηκε και στη ζωή του Κώστα Ζουράρι από τα παιδικά του χρόνια έως και την συμμετοχή του στην Αριστερά και στη μετέπειτα πορεία του.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Κώστα Ζουράρι και ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου και υπέγραψε βιβλία.
Το βιβλίο
Το νέο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι για την Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ουσιαστικά ένα διάλογο με εταίρους/συν-πολίτες του, για το δημοκρατικό καθεστώς μετά την λεγόμενη "μεταπολίτευση", την πτώση της Χούντας. Με συνεχείς αναδρομές στην πρώτη μεταπολίτευση του εμφυλίου 1946-1949, συμβάλει στην κατανόηση για την δεύτερη μεταπολίτευση της χώρας.
Ο διάλογος προέκυψε αβίαστα κατά το πλατωνικό πρότυπο με συγγένεια των διαλόγων "Γοργία - Μέμνονα" και "Πολιτικών". Οι διάλογοι επιμένουν στην διαλυτική παρουσία του μετά την μεταπολίτευση δικομματισμού και στις παρενέργειες-παράπλευρες ζημίες που προκάλεσε στην οργάνωση του κράτους, στην αδιαφάνεια που καταλήστεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, στον άκρατο πλουτισμό της ολιγαρχίας επαγγελματιών πολιτικών προμηθευτών του δημοσίου και της συνδικαλιστικής ολιγαρχίας.
Εκτός από την κοινωνική, πολιτική και ιστορική αναφορά προτείνεται αναδρομή στην κεντρική εύρεση του ελληνικού πολιτισμού, την αυτοκυβέρνηση, αλλιώς άμεση δημοκρατία, όπως αυτή λειτούργησε από την αυγή Ιλιάδας μέχρι το τέλος της Τουρκοκρατίας. Αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο ανήκει στη φύση των Ελληνικών θεσμών και επομένως είναι ευκολότερο για μας να προστρέξουμε προς αυτή την προοπτική.
Πηγή: e-Pieria