του Φόρη Πεταλίδη
Από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου μιας πρωτοβουλίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και έπεται συνέχεια για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του εγχειριδίουκαι όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Παυλίδης «το εγχειρίδιο θα έχει περί τις 350 σελίδες και θα περιλαμβάνει 3 επίπεδα σπουδών («τάξεις»). Κάθε επίπεδο («τάξη») θα έχει 20 μαθήματα (+2-3 συμπληρωματικά), δηλαδή σύνολο κοντά στα 70 μαθήματα. Μέσω των μαθημάτων έγινε προσπάθεια να καλυφτούν, κατά το δυνατόν, όλες οι πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού».
Η διδασκαλία θα γίνεται μέσω των κέντρων δια βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, που ανήκουν στους Δήμους της χώρας. Οι διδάσκοντες θα είναι εκπαιδευτικοί ποντιακής καταγωγής (κατά βάση Φιλόλογοι ή Δάσκαλοι) που θα έχουν επιμορφωθεί σχετικά και θα έχουν πιστοποιηθεί από τον οργανισμό πιστοποίησης του υπουργείου Παιδείας.
Πρόσφατα στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης έγινε εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Λέσχης Κώστας Αποστολίδης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Αντώνης Καρούμπης, μιας και ο δήμος θα είναι από τους πρώτους που θα υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, ο οποίος στην αρχή ανέλυσε την αξία της διαλέκτου από ιστορική άποψη και στη συνέχεια παρουσίασε το επιστημονικό έργο του Συνδέσμου, κορύφωση του οποίου αποτελεί η προσπάθεια διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου. Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Γεωργία Χαριτίδου, η οποία αφού τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα διάσωσης της διαλέκτου μέσω της διδασκαλίας της, έκανε αναφορά σε πτυχές τόσο του προγράμματος, όσο και της επιστημονικής δράσης το Συνδέσμου. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, διδάκτωρ Ιστορίας και Σχολικός Σύμβουλος Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος ανέλυσε το τριετές πρόγραμμα καθώς και το περιεχόμενο του εγχειριδίου.
Πηγή: Αγγελιοφόρος