Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία – ένα όνειρο τελικά γίνεται πραγματικότητα!


του Κώστα Παταρίδη

Οι σοφοί προγονοί μας έλεγαν ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» και αυτές τις μέρες ο συμπάροικος μας Χρήστος Ταρπινίδης ζει την έννοια αυτού του ρητού στην πραγματικότητα. Αναχώρησε για ένα ταξίδι που θα τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του και να περπατήσει πάλι.

Πριν περίπου δύο χρόνια (από τον Αύγουστο 2010) η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας ξεκίνησε μία προσπάθεια να βοηθήσει τον νεαρό Χρήστο να κάνει ένα σημαντικό ταξίδι στην Αμερική για θεραπεία, εφόσον από το καλοκαίρι του 2010, μόλις 29 ετών, μετά από ένα φριχτό ατύχημα, βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα.

Όταν η οικογένεια του Χρήστου πλησίασε την «Μέριμνα» για βοήθεια, οι κυρίες της συγκινήθηκαν και ξεκίνησαν μία προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα που θα τον βοηθούσαν να καλύψει τα έξοδα των απαραίτητων θεραπειών. Στις 22 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε μία φιλανθρωπική εκδήλωση στην αίθουσα της Ποντιακής Εστίας. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια η ιστορία του Χρήστου. Στην ίδια εκδήλωση προβλήθηκε και ένα DVD, το οποίο παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το ιστορικό της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων. Επίσης το Ποντιακό πρόγραμμα του 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς «Ο Ξενιτέας» στάθηκε δίπλα στην «Μέριμνα» και πραγματοποίησε ένα ραδιοέρανο κατά την διάρκεια του Αυγούστου του 2010.

Μέσων αυτών, και άλλων, προσπαθειών, και πάντα με την βοήθεια της παροικίας, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσών ($65,000) το οποίο θα βοηθούσε τον Χρήστο να ταξιδέψει στην Αμερική και να λάβει τις απαραίτητες θεραπείες που χρειάζεται από το Project Walk. Ένας οργανισμός με διεθνή φήμη, που έχει στόχο να προσφέρει μία καλύτερη ζωή για άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού μέσων ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα του Project Walk θα βοηθήσει τον Χρήστο να σταθεί και πάλι στα πόδια του και να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα του και σιγά-σιγά, βήμα βήμα να ξανά περπατήσει. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Project Walk επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.projectwalk.org/.

Μεσολάβησαν ορισμένα προβλήματα με την υγεία του Χρήστου τα οποία εμπόδιζαν το ταξίδι αυτό. Όμως τα ξεπέρασε, και στις 17 Νοεμβρίου 2012 αναχώρισε για το σημαντικό ταξίδι του.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος στο Ποντιακό Πρόγραμμα «Ο Ξενιτέας» του 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς:
«Είναι ένα ταξίδι που μόνο με την βοήθεια της παροικίας και της Μέριμνας θα μπορούσα να το κάνω. Έλπιζα, και συνεχίζω να ελπίζω. Ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση τους και ιδικά την Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Ωκεάνιας για την τόσο σημαντική υποστήριξη που με έχει προσφέρει μέχρι στιγμής. Όταν τα καταφέρω και σταθώ στα πόδια μου, θέλω να χορέψω ένα τικ».

Η Λίτσα Αθανασιάδη, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων Ωκεανίας δήλωσε: «Όταν γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Χρήστο τον Ιούνιο του 2010, είχε ελάχιστη κίνηση, μπορούσε μόνο να κουνήσει το κεφάλι του. Με διάφορες θεραπείες από τοπικές υπηρεσίες άρχισε να αποκτά περισσότερη ικανότητα κίνησης. Όμως με τα προγράμματα θεραπείας που προσφέρει το Project Walk πιστεύουμε ότι ο Χρήστος μια μέρα θα σταθεί και πάλι στα πόδια του. Ξεκινήσαμε το έργο μας να προσφέρουμε βοήθεια για άτομα που έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας με τον Χρήστο. Ο κεντρικός στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε τον κόσμο, όμως να κάνουμε μία σημαντική αλλαγή στην ζωή ενός ανθρώπου. Θα είμαστε εδώ να προσφέρουμε στο μέλλον και σε άλλα άτομα τις υπηρεσίες μας, βέβαια, όμως πάντα με την βοήθεια της παροικίας. Χωρίς την ευγενική προσφορά των συμπαροίκων το έργο μας θα αδυνατούσε και για αυτό είμαστε ευγνωμονεί για την συμπαράσταση της παροικίας. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να κρατάμε ζωντανό το μήνυμα των πρώτων Κυρίων που ίδρυσαν αυτό τον ιστορικό σύλλογο εκείνα τα δύσκολα χρόνια, στην Τραπεζούντα, και να προσφέρουμε λίγα άνθη στη μνήμη τους».

Η Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Ωκεανίας, είναι το μοναδικό τμήμα του ιστορικού συλλόγου που λειτουργεί εκτός Ελλάδος. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 κάτω από την αιγίδα της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της προσφέρει ένα σημαντικό φιλανθρωπικό ρόλο στην παροικία βοηθώντας Έλληνες και μη.

Ακολουθεί ένα μήνυμα της μητέρας του Χρήστου προς την Μέριμνα. Μία κατάθεση ψυχής. Ένα μήνυμα που τιμά τις Κυρίες που είχαν το όραμα να ιδρύσουν ένα φιλανθρωπικό σύλλογο στην Τραπεζούντα το 1904, και που σήμερα συνεχίζει να προσφέρει το σημαντικό έργο της μέχρι και στην μακρινή Αυστραλία όπου ζουν πολλοί Πόντιοι, που έχουν αγαπήσει τρεις πατρίδες, παρόλο που εάν η μία είναι πατρίδα που ζει μέσα στην καρδία τους.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών παραβρέθηκε στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχωρήσεις του Χρήστου για την Αμερική, και έδωσαν ένα ζεστό αποχαιρετισμό στον νεαρό συμπάροικό μας.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Οκεανίας

Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Οκεανίας
Merimna Pontion Kyrion Oceania
P.O. Box 17 Moonee Ponds Victoria 3039
Melbourne, Victoria, Australia