Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τον προστάτη τους, Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο, τίμησαν οι Πόντιοι της Πάτρας - Πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Τέρψης

Τη μνήμη του πολιούχου της Τραπεζούντας και προστάτη των απανταχού Ποντίων, μεγαλομάρτυρος Ευγενίου, καθώς και των Αγίων Ουαλεριανού, Κανδίδου και Ακύλα, που μαρτύρησαν μαζί του, το 290 μ.Χ., την οποία η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει να εορτάζεται κάθε 21η Ιανουαρίου, τίμησαν την Κυριακή οι Πόντιοι της Πάτρας.

Η σχετική θρησκευτική τελετή μετ' αρτοκλασίας, που διοργανώθηκε από το εξαιρετικά δραστήριο σωματείο Φάρος Ποντίων Πατρών, πραγματοποιήθηκε φέτος στον περικαλλή νεοανεγερθέντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου και Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στην Τέρψη Πατρών.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος, αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στους δεσμούς που συνδέουν την Τραπεζούντα με την Πάτρα, καθώς η ένδοξη αυτή πόλη του Πόντου μυήθηκε στη χριστιανική πίστη και διδασκαλία από τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, ο οποίος, ως γνωστόν, μαρτύρησε και ετάφη στην Πάτρα, της οποίας αποτελεί τον Πολιούχο. Επίσης, μίλησε για το μαρτυρικό θάνατο των τεσσάρων αυτών Αγίων της Εκκλησίας μας και για το διαχρονικό παράδειγμά τους, ενώ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον άλλοτε θρύλο της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως πολλών από τους αστέρες του αθλητισμού ή του θεάματος η λάμψη είναι προσωρινή και σβήνει, σε αντίθεση με τους φωτοδότες του Χριστιανισμού, των οποίων δεν σκιάζεται το φως, όσοι αιώνες κι αν περάσουν.

Παρόντες στον εορτασμό, εκτός από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Φάρου Ποντίων Πατρών, ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων Γιώργος Παπασπυρόπουλος, ο προπονητής της ΝΕΠ και θρυλικός πολίστας και πρώην προπονητής του ΝΟΠ, Γιώργος Κακουλίδης, ο γνωστός θεολόγος-συγγραφέας Παναγιώτης Μαρτίνης, ο οποίος έχει συγγράψει και πόνημα για την ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και πλήθος ποντιακής καταγωγής κατοίκων της αχαϊκής πρωτεύουσας, ενώ το δικό τους ξεχωριστό χρώμα έδωσαν παιδιά του Σωματείου, ντυμένα με ποντιακές ενδυμασίες, τα οποία κρατούσαν και το λάβαρο του Φάρου Ποντίων Πατρών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η διοίκηση του Φάρου Ποντίων πρόσφερε καφέ και εδέσματα στα νέα του γραφεία, στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού (κτίριο ΑΔΕΠ).

Πηγή: Attack TV