Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

5ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Σωματείων Α.Μ-Θ στη Δράμα

Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «Σημαντικό που τιμάμε ανθρώπους εν ζωή για την προσφορά τους στον ποντιακό ελληνισμό» - Προς τιμή λόγιων Δραμινών Ποντιακής Καταγωγής

Ο Δήμος Δράμας και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Πο.Σ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «100 χρόνια Ελεύθερη Δράμα» διοργανώνει το 5ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο «Κραχτίδης» το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 και ώρα 5 το απόγευμα, με τη συμμετοχή 700 χορευτών από όλη την περιφέρεια. Την εκδήλωση θα τιμήσει και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Παρχαρίδης.

Θεσμός η διεξαγωγή του Παιδικού – Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Θεσμός πλέον η διεξαγωγή του Παιδικού – Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το αίτημα αλλά και η ανυπομονησία πολλών παιδιών και εφήβων που βλέποντας τα μεγαλύτερα παιδιά να χορεύουν στα ετήσια Πανελλήνια Φεστιβάλ Χορών ζητούσαν και αυτά να συμμετέχουν. «Για να γλυκάνουμε την αναμονή τους μέχρι να μεγαλώσουν και να συμμετέχουν στο πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με πρόταση των συντονιστών χοροδιδασκάλων που ασχολούνται με το Φεστιβάλ και έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά ο ΣΠοΣ αποφάσισε να θεσμοθετήσει αυτού τους είδους το Φεστιβάλ, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, τα παιδιά και ο κόσμος το έχουν αγαπήσει», αναφέρει μιλώντας στον «Παρατηρητή» η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Επτακόσια παιδιά θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το Φεστιβάλ είναι ενταγμένο στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας. Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δήμαρχο Δράμας που ανέλαβε όλα τα έξοδα της διοργάνωσης», ανέφερε η Χρύσα Μαυρίδου, τονίζοντας τη συμμετοχή επτακοσίων περίπου παιδιών χορευτών σε αυτό, αλλά και μικρών παιδιών –εφήβων μουσικών που θα τα συνοδέψουν στο χορό. Στις ενδιάμεσες δε εναλλαγές θα υπάρχουν μουσικοί της Δράμας που θα διανθίσουν την εκδήλωση.

Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ το συγκεκριμένο δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στη Δράμα. Οι λόγοι που συνετέλεσαν στην διεξαγωγή του και πάλι στη συγκεκριμένη πόλη ήταν γιατί γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Αφιερωμένο στους εν ζωή λόγιους Δραμινούς Ποντιακής καταγωγής

Το 5ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί προς τιμή των Λόγιων Ποντιακής καταγωγής Δραμινών που συνέγραψαν, τα των Ποντίων Ιστορήματα. Μεταξύ αυτών «ο λαογράφος Σάββας Παπαδόπουλος, ένας πολύ σημαντικός συγγραφέας που έχει αφήσει εξαιρετικό έργο για τους Ποντίους, ο Κυριάκος Σαχανίδης, η Νόρα Κωνσταντινίδου, ο Χατζηθεοδωρίδης. Είναι αρκετοί αυτοί που θα τιμηθούν και αυτό είναι σημαντικό γιατί είπαμε να τιμήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται εν ζωή ως μια αναγνώριση για την προσφορά τους στον ποντιακό ελληνισμό», υποστηρίζει η Πρόεδρος του ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Οι χοροί που θα παρουσιαστούν

Κατά την διάρκεια του 5ου Παιδικού – Εφηβικού Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι χοροί Γιουβαρλαντούμ, Διπάτ, Έταιρεν, Ούτσαϊ και Εμπροπίς από τους Συλλόγους της Θράκης, οι χοροί Τικ μονόν, Πατούλα, Τικ Τόνγιας, Τρυγόνα Τραπεζούντας και Σαρίκουζ Τραπεζούντας από τους Συλλόγους του Νομού Καβάλας και οι χοροί Κουνικτόν, Σερανίτσα, Τικ Αργόν, Τίταρα Καρς και Κοτσαγκέλ από τους Συλλόγους του Νομού Δράμας.

Ετοιμασίες για τα κάλαντα των Βαΐων

Το Θρυλόριο ετοιμάζεται για μια ακόμη φορά να αναβιώσει τα καλάντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές ετοιμάζονται για να ψήσουν τα κερκέλια για να τα δώσουν την επόμενη ημέρα στα παιδιά που θα ψάλλουν τα κάλαντα, ένα έθιμο που όπως αναφέρει η κ. Μαυρίδου αναβιώνεται πλέον και σε άλλα μέρη της Ελλάδος που κατοικούν Πόντιοι. Τα παιδιά κρατώντας καλαθάκια στολισμένα με βάγια και το ξύλο για να τοποθετηθούν τα κερκέλια, θα γυρίσουν το χωριό, θα ψάλλουν τα κάλαντα, θα μαζέψουν αυγά, καραμέλες. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν δυο εκδοχές για το έθιμο με το κερκέλι. Η πρώτη κάνει λόγο ότι ο φτωχολάζαρος όταν αναστήθηκε ήταν το πρώτο που του έδωσαν να φάει και η δεύτερη λέει ότι ο Λάζαρος επειδή λυπήθηκε τα φτωχά παιδάκια ζητιάνεψε αλεύρι, το ανακάτεψε με νερό και αλάτι, έφτιαξε τα κερκέλια και τα έδωσε σε αυτά.

Προετοιμασία για τις αυγομαχίες

Πυρετωδώς όμως όπως κάθε χρόνο το Θρυλόριο ετοιμάζεται και για τις αυγομαχίες που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Περιγράφοντας την εικόνα η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αναφέρει «δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτό που επικρατεί στο Θρυλόριο. Έχει ζωντανέψει πάρα πολύ με τους αυγομάχους που αντιμάχονται για το ποιου τα αυγά θα είναι πιο γερά. Ανταλλάσσουν «απειλές» για το ποιος θα είναι ο νικητής και για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα».

Στη Λεύκη Καβάλας οι περιφερειακές αυγομαχίες

Πέρα όμως από τις τοπικές όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα γίνουν οι περιφερειακές αυγομαχίες. Φέτος τη διεξαγωγή τους έχει αναλάβει ο Ποντιακός Σύλλογος Λεύκης Καβάλας.

«Είναι μια εκδήλωση που έχει θεσμοθετήσει ο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Δεν πραγματοποιείται πουθενά αλλού, εμείς είμαστε αυτοί που καθιέρωσαν πρώτοι τις περιφερειακές αυγομαχίες και συνεχίζουμε να τις κάνουμε. Και επειδή όπως συμβείνει με όλες μας οι εκδηλώσεις, οι οποίες πρέπει να περιφέρονται σε όλους τους νομούς της περιφέρειάς μας, φέτος θα γίνουν στη Λεύκη Καβάλας με αυγομάχους από την Περιφέρεια και όχι μόνο, γιατί έρχονται και από άλλα μέρη της Ελλάδας για να διαγωνισθούν, ώστε να βγει ο καλύτερος αυγομάχος».