Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Γοήτευσε η παρουσίαση του βιβλίου “Ζαφειρένια μάτια” της Σοφίας Ηλιάδου

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ζαφειρένια μάτια» της Σοφίας Ηλιάδου στην Πτολεμαΐδα, που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο "Ασιανός", σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογος Πτολεμαΐδας, το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ΕΛΜΕ Εορδαίας.

Επρόκειτο για την πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει το βιβλιοπωλείο "Ασιανός" στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του βιβλιοπωλείου που παρέλαβε από τον παππού του, ανέφερε ο ιδιοκτήτης, Σοφοκλής Ασιανός, ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν εμπορικά αυτή τη 40χρονη διαδρομή του. Σημείωσε ότι στόχος είναι να διοργανώνεται μία παρουσίαση βιβλίου κάθε μήνα και προανήγγειλε ότι «τον Απρίλιο θα έχουμε κοντά μας τον Γιάννη Καλπούζο με το νέο του βιβλίο, τον Μάιο τη Λένας Μαντά με νέα έκδοση και έπεται συνέχεια…».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο της κ. Ηλιάδου ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Φλώρινας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ανέφερε ότι είναι «ένα καταπληκτικό, φρέσκο βιβλίο που το έχουμε απόλυτη ανάγκη στις μέρες μας, γιατί ζούμε σε μια περίοδο που η δύναμη της εικόνας μας έχει απομακρύνει από τα βιβλία». Πρόκειται, είπε, για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ευκολοδιάβαστο, μας βοηθάει να γνωρίσουμε μέσα από τη λογοτεχνία την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου σε όλη τους τη διαδρομή, ξεκινώντας από τις αρχές του 20ου αιώνα που αρχίζουν οι δοκιμασίες του ελληνισμού στον Πόντο, τα χρόνια του ξεριζωμού και της γενοκτονίας, τα χρόνια της προσφυγιάς και της αποκατάστασης. «Αλλά όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα ανθρώπινο κλίμα, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι άνθρωποι, με τις αδυναμίες τους, όπως ο πολύς έρωτας που παίζει μέσα στο βιβλίο. Το χαρακτήρισε «ένα ξεχωριστό βιβλίο, που δεν απηχεί την ποντιακή ηθική παράδοση των περασμένων αιώνων παρά μας μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και την ηθική της, όπου βλέπουμε με ένα τελείως διαφορετικό μάτι τις ελεύθερες σχέσεις των νέων ανθρώπων, κάτι που ήταν απαγορευτικό για τις αρχές του αιώνα. Έχει έναν εντυπωσιακό κορμό, έχει ένα μεγάλο μυστικό που νομίζω ότι καθηλώνει τον αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.»

Η συγγραφέας και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Φλώρινας κ. Ηλιάδου, μιλώντας για το βιβλίο της είπε ότι «είναι μια ιστορία σεβασμού απέναντι σε αυτό που εκφράζει ο Πόντος, ο σεβασμός της ποντιακής κληρονομιάς», επισημαίνοντας ότι το βιβλίο παρακολουθεί τρεις γενιές Ποντίων, οι οποίες ξεκινούν από την Τραπεζούντα και από τον ιστορικό Πόντο.

«Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην Πόντια», σημείωσε η κ. Ηλιάδου, δοσμένη μέσα από τη ζωή της ηρωίδας του βιβλίου την Καλλιρρόη, η οποία με προσωπικές θυσίες και πολύ πόνο και αγάπη προς τον άντρα της καταφέρνει να στήσει ένα ασφαλές σπιτικό για τις επόμενες γενιές.

Τα συγχαρητήριά τους προς τη συγγραφέα για τη συμβολή της στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Πτολεμαΐδας Γιώργος Ελευθεριάδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Στάθης Θεοφυλακτίδης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νίκος Πολυχρονιάδης.

Ρόη Βασβατέκη