Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας ψηφιοποίησε την... ιστορία
Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου 2013, η ψηφιοποιημένη, πλέον, ιστορική βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου, που φυλάσσεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.
Περίπου 300.000 ψηφιακές σελίδες παραδόθηκαν από τον καθηγητή φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνο Μανωλίκα στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης κ. Φώτη Φανιάδη. Αναλυτική παρουσίαση της ψηφιοποίησης έκανε ο υπεύθυνος για την υλοποίησή της, αρχειονόμος - βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνος της μονάδας ψηφιοποίησης του Α.Π.Θ., κ. Ευστάθιος Αμανατίδης. Η ιστορική βιβλιοθήκη είναι αναρτημένη, πλέον, στην ιστοσελίδα της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, στη διεύθυνση www.efxinoslesxi.gr.
Στη σημαντική προσφορά της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τον κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη για την ολοκλήρωση του έργου αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Ν. κ. Φανιάδης.
Ο κ. Καράογλου, στο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Μια ποντιακή φράση λέει: «Ο Θεός δι το τερτ’ – δι και το τερμάν» (Ο Θεός δίνει το βάσανο, δίνει και την ψυχική δύναμη). Και αν μη τι άλλο, οι απανταχού Πόντιοι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα: ελπίδας, δύναμης και πίστης. Με σεβασμό στη χαμένη πατρίδα, με πάθος, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, κατάφεραν να κρατήσουν άσβεστη την ποντιακή παράδοση, μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές την αγάπη για: την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του ανεκτίμητης αξίας πνευματικού πλούτου, αποτελούν οι 972 τόμοι των βιβλίων της εθνικής βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου που έχουν διασωθεί από τους πρόσφυγες και οι οποίοι σήμερα παραδίδονται στην τοπική κοινωνία σε ψηφιακή μορφή. Διαβάζοντας για την ιστορία της Αργυρούπολης, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως όταν το 1923 αποφασίστηκε η φυγή προς την Ελλάδα, από τα τέσσερα άλογα με άμαξα που δόθηκαν σε κάθε οικογένεια, μόνο στο ένα οι πρόσφυγες φόρτωναν προσωπικά τους αντικείμενα, διότι με τα άλλα τρία μετέφεραν στην πατρίδα αυτό το σπουδαίο απόθεμα ιστορικής κληρονομιάς. Άφησαν πίσω υλικά αγαθά που απέκτησαν με κόπο και σκληρή δουλειά, διότι προτεραιότητά τους ήταν η διάσωση και η διαφύλαξη: της γνώσης, της ψυχής και της μάθησης. Η αμέλεια όλων μας για εκείνη τη θυσία, θα ήταν ασυγχώρητη από τις μελλοντικές γενιές. Χωρίς υπερβολή τολμώ να πω ότι θα ήμασταν ανάξιοι απόγονοι, ένδοξων προγόνων.
Ο Υπουργός Μακεδονίας & Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου |
Φίλες και φίλοι, συνηθίζεται να λέμε πως οι άνθρωποι είμαστε φορείς και δημιουργοί πολιτισμού. Για αυτό και η επιτυχημένη προσπάθεια διάσωσης των 972 πρότυπων βιβλίων και χειρόγραφων κειμένων, που απέμειναν από τους 5.000 τίτλους που έφεραν οι πατέρες σας από την εθνική βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου, αποτελεί «σωτηρία» ενός εθνικού κεφαλαίου που αξίζει να αναδειχθεί στο ευρύ κοινό. Όχι μόνο της Νάουσας, αλλά σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη και από εδώ σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο υλικό, το οποίο όλοι μας θα έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε, μιας και θα μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό. Γνωρίζω τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων διοικήσεων του συλλόγου, καθώς και την πολύτιμη συμβολή της πρώην διευθύντριας της εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Αικατερίνη Κορδούλη, προκειμένου να θαυμάζουμε σήμερα αυτόν τον θησαυρό. Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το προεδρείο και τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, διότι με τον αγώνα που έδωσαν ώστε να ψηφιοποιήσουν τα βιβλία, κατάφεραν να… ψηφιοποιήσουν την ιστορία, κρατώντας την αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.
Κύριε πρόεδρε και μέλη της Ευξείνου Λέσχης, το λαμπρό σας παράδειγμα ας φωτίσει το δρόμο και άλλων συλλόγων. Σας ευχαριστώ».
Τα εγκαίνια τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Βεσυρόπουλος και κ. Μπατσαρά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Μπαλτατζίδου, ο δήμαρχος κ. Καραμπατζός, ο εκπρόσωπος του στρατηγού διοικητή του Β΄Σ.Σ., υποδιοικητής της ΙΜΠ ταξίαρχος κ. Τσακνής, ο διοικητής της Π.Υ.Ν. κ. Παλαμούτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης κ. Κανονίδης (αρωγός της προσπάθειας για την ολοκλήρωση του έργου) και πολύς κόσμος.
"Από σεν υπουργέν ψαλαφούμεν και θέλωμεν να φτάμεν ένα εργαστήριον να σώντε νε τα βιβλίαν" (από σένα υπουργέ ψάχνουμε και θέλουμε να κάνουμε ένα εργαστήριο να σωθούν τα βιβλία) είπε στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θόδωρο Καράογλου, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης. Ο κ. Τεληγιαννίδης αναφέρονταν φυσικά στους 1000 τόμους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου, το έργο της ψηφιοποίησης των οποίων εγκαινίασε ο κ. Καράογλου.
Τα σπάνια βιβλία, που φυλάσσονται σε ειδικό χώρο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας χρειάζονται άμεσα συντήρηση, ώστε να διασωθούν, με όσο το δυνατόν ελάχιστες φθορές. "Όταν η Ελλάδα ήταν τουρκοκρατούμενη, ο Πόντος ήταν ελεύθερος. Εκεί δίδασκαν φιλοσοφία, αρχαία ελληνικά και μαθηματικά. Ο Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος του μαθηματικού τμήματος, όταν είδε τα βιβλία των μαθηματικών που έχουμε, μας είπε: "Αυτά τα μαθηματικά πρέπει να διδάξουμε και να ξεχάσουμε τα σημερινά".
Υπουργέ από σας ζητούμε να βοηθήσετε να στηθεί ένα εργαστήριο για την αποκατάσταση των κειμηλίων και να αποκτηθεί ένα διατηρητέο στη Νάουσα, για να εκτεθούν" ολοκλήρωσε το διαχρονικό αίτημα ο κ. Τεληγιαννίδης." Μπορεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου να είναι μικρός, αλλά έχουμε μεγάλη καρδιά και διάθεση για συνεργασία. Το κράτος δεν έχει πλέον χρήματα, αλλά υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες που θέλουν να βοηθήσουν. Δόξα τον Θεό υπάρχουν αρκετοί Πόντιοι που αγαπάνε την πατρίδα τους. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βοηθήσουν σε αυτά που θέλετε" του απάντησε ο κ. Καράογλου.
Λεπτομέρεια: Ο υπουργός δεν χρειάστηκε... διερμηνέα στα όσα του ζήτησε ο κ. Τεληγιαννίδης, αφού ως Μικρασιάτης στην καταγωγή, έχει αρκετά ποντιακά ακούσματα!
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Χατζηγρηγοριάδη 30
Νάουσα
Τ.Κ. 59200
Τηλ. 2332029650
Fax 2332022577