Την ποντιακή φιλοξενία και παράδοση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 22 Αυστραλοί βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2013, το Θρυλόριο Ροδόπης.
Το Θρυλόριο, όπως είναι γνωστό, έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αυστραλία, καθώς κτίστηκε από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή Προσφύγων, αρμόδιο για την αποκατάσταση των προσφύγων της Θράκης, Τζορτ Ντιβάιν Τριλόαρ (George Divine Treloar), την περίοδο 1922-1923 και από αυτόν πήρε το όνομα του.
Οι κάτοικοι του χωριού αναζήτησαν την ιστορία του ονόματος το 2007, με τη βοήθεια του καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανώλη Σέργη. Αναζήτησαν τους απογόνους του Τριλόαρ και τελικά επισκέφθηκαν την περιοχή οι δύο γιοι και η εγγονή του.
Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι οι οποίοι επισκέφθηκαν το Θρυλόριο την Κυριακή των Βαΐων είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με 100 ανέκδοτες φωτογραφίες, που τράβηξε ο Τριλόαρ στο χωριό, τις οποίες έθεσαν οι απόγονοι του στη διάθεση των κατοίκων.
Τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης και η δραστήρια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Κερασούντα και το Γαρς" κ. Χρύσα Μαυρίδου. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι με φαγητά της περιοχής και χορό, να ακούσουν τα κάλαντα των Βαΐων, ενώ επισκέφθηκαν την εκκλησία με κειμήλια από τον Πόντο και το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά και παρακολούθησαν παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς από το χορευτικό του συλλόγου.
Η κυρία Ανατολή, κάτοικος του χωριού, γεννηθείσα το 1922, προσφέρθηκε να τους κεράσει τα παραδοσιακά “κερκέλια”, δηλαδή κουλούρια που ζυμώνονται το Σάββατο του Λαζάρου και προσφέρονται στα παιδιά που λένε τα κάλαντα την Κυριακή των Βαίων. Το καλοδιατηρημένο και καλαίσθητο σπίτι της κυρίας Ανατολής, σώζεται από την εποχή του Τριλόαρ.
Φεύγοντας, πήραν μαζί τους βιβλίο και CD για τους μουσικούς του χωριού και “σιρόν” (παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα), ενώ ελπίδα των κατοίκων είναι ότι θα γίνουν πρεσβευτές της περιοχής και της χώρας μας.