Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

"7ο Σταυροδρόμι Παράδοσης & Πολιτισμού" από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων διοργανώνει το ετήσιο τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία "7ο Σταυροδρόμι Παράδοσης & Πολιτισμού", την Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013.

Η πρώτη βραδιά των εκδηλώσεων, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, είναι αφιερωμένη στα μουσικά σύνολα χορωδιών. Χορωδίες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας θα μας χαρίσουν όμορφες στιγμές αποδίδοντας έντεχνο, λαϊκό, και παραδοσιακό τραγούδι. Η βραδιά χορωδιών αρχίζει στις 8:30 μ.μ. στο δεύτερο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με την συμμετοχή των εξής χορωδιών:
- Δ.Ε Μ. Αλεξάνδρου Πέλλας
- Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαδύτου
- Κουφαλίων
- Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων (Ποντιακό & Νεοελληνικό ρεπερτόριο).

Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 περιλαμβάνει χορευτικά. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στους παραδοσιακούς χορούς των Ελλήνων και ξεκινάει στις 8:30 μ.μ. στο δεύτερο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Συμμετέχουν οι εξής χορευτικές ομάδες:
- Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού
- Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου Καβάλας)
- Μορφωτικός Πολτιστικός Σύλλογος Κουφαλίων "Αριστοτέλης"
- Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων (Χοροί Ποντιακοί. Καλύμνου & Ερυθραίας Μ. Ασίας).

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο Ωραιόκαστρο παραδοσιακός Ποντιακός χωριάτικος γάμος. Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, θα γίνει στο κέντρο του Ωραιοκάστρου έξω από το πρώτο δημοτικό σχολείο. Θα είναι μια, όσο το δυνατόν πιστότερη, αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου όπως αυτός γινόταν στην Τσιμερά του Πόντου, τα κείμενα του οποίου όπως και η διδασκαλία, η σκηνοθετική επιμέλεια και η αφήγηση είναι της Θωμαΐδος Κιζιρίδου. Το καλωσόρισμα του γάμου θα γίνει στις 6:00 μ.μ. και η αναπαράσταση θα ξεκινήσει στις 7:00 μ.μ.

Κλείνουμε τις τριήμερες εκδηλώσεις την Κυριακή μετά την αναπαράσταση, με Ποντιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο του πρώτου δημοτικού σχολείου, με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Στην λύρα και το τραγούδι θα είναι μαζί μας ο Πόλυς Εφραιμίδης, ο Γιάννης Μπουλουκάς και ο Κώστας Παναγιωτίδης. Στο νταούλι θα ειναι ο Κυριάκος Χαραβόπουλος και ο Γιάννης Αναστασιάδης. Στο τραγούδι επίσης θα είναι μαζί μας και ο Σπύρος Χαραβόπουλος. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ.


Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων
Κονταξοπούλειο Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου
Οδός Θεσσαλονίκης-Μελίνας Μερκούρης
Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Τ.Κ. 57013
Τηλ. & Fax: 2310694652
www.oraman.eu
oraman@oraman.eu