Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πρότυπη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

Σε μια λιτή, αλλά γεμάτη συμβολισμούς και ουσία εκδήλωση, το τμήμα Ιστορίας και Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας απένειμε τις βεβαιώσεις στους μαθητές που παρακολούθησαν τον Α΄ κύκλο μαθημάτων.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 και έγιναν με μια μέθοδο που περιελάμβανε τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, που βοήθησε ώστε τα μαθήματα να γίνουν περισσότερο ενδιαφέροντα, ευχάριστα και διαδραστικά.

Η μέθοδος αυτή, που δημιουργήθηκε από τον Έφορο Διαλέκτου Μπάμπη Αργυρόπουλο, εφαρμόσθηκε πιλοτικά εφέτος για πρώτη φορά στα παιδιά του συλλόγου μας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά γιατί αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένα χρήσιμο και εύχρηστο εργαλείο για την εκμάθηση της Ποντιακής Ιστορίας και Διαλέκτου και όπως δήλωσε η Πρόεδρος Ζαϊρα Λαζαρίδου, υπάρχει ήδη η πρόταση από την Π.Ο.Ε. να προωθηθεί σε όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους της Ελλάδας.

Μέσα από τις εικόνες και το μύθο, τα παιδιά ταξίδεψαν, παρέα με τον Ιάσωνα και τον Προμηθέα, στη γη του Πόντου, περιπλανήθηκαν στα χωριά των παππούδων τους, ανέβηκαν στα φημισμένα «Παρχάρια», ξεδίψασαν από το οξύγαλα της Παρχαρομάνας, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, έζησαν σκηνές από την καθημερινότητα της ζωής του Πόντου, πόνεσαν και αναρωτήθηκαν για την αδικαίωτη Γενοκτονία των προγόνων τους.

Παράλληλα με τη γνώση της Ιστορίας έμαθαν βασικούς κανόνες γραφής και προφοράς της Ποντιακής Διαλέκτου και ξαφνιάστηκαν από τον πλούτο της και την τόσο στενή σχέση της με την αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

Για την επιτυχία του προγράμματος υπήρξε ουσιαστική η συμβολή των εκπαιδευτριών Αθηνάς Καραμανίδου (μαθηματικός) και Μελίνας Παραστατίδου (Δασκάλα).

Στο τέλος της εκδήλωσης οι μικροί μαθητές έδωσαν και δημόσια στους παριστάμενους, γονείς, συγγενείς και φίλους την υπόσχεση ότι θα γίνουν οι πρεσβευτές της προσπάθειας αναγέννησης της Ποντιακής Διαλέκτου φωνάζοντας το σύνθημα: "Τη γλώσσα μ’ θα μαθάνω, Τη ρίζαμ’ κ’ ανασπάλλω".

Πηγή: e-Pieria