Συνέντευξη στον Γιώργο Κιούση
«Πρέπει να επιδιωχθεί η ουσιαστική «ανιστόρηση» της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας, να αποβάλει δηλαδή το ιερό ίδρυμα το χαρακτήρα του κοσμικού καθιδρύματος και να αναβιώσει ως σταυροπηγιακή Ιερά Μονή, όπως επί αιώνες λειτούργησε στον Πόντο.
«Εν Ελλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά (από την Τραπεζούντα) ήλθε και ο Πόντος» - Λεωνίδας Ιασωνίδης. |
Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλιστεί η παράλληλη και υποστηρικτική παρουσία του λαϊκού στοιχείου στην Ιερά Μονή διά της εκπροσώπησής του μέσω του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ώστε να καταστεί η Παναγία Σουμελά το επίκεντρο του οικουμενικού ποντιακού ελληνισμού».
Μιλάμε με τον ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας Γιώργο Παρχαρίδη, πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).
- Η λειτουργία της μονής;
«Με το 929/1966 ιδρυτικό Βασιλικό Διάταγμα και τη 47/1973 κανονιστική διάταξη της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως κηρύχθηκε ανίσχυρη με την 52/2009 γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Βεροίας και της διοίκησης του ιερού ιδρύματος προωθήθηκε προς ψήφιση στην Ιερά Σύνοδο νέος κανονισμός λειτουργίας, που έλαβε αριθμό 215/2010, ο οποίος είναι επίσης ανίσχυρος και εκκρεμεί αίτηση ακυρώσεώς του στο Συμβούλιο της Επικρατείας με προσφυγή που άσκησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Το νομικό καθεστώς δηλαδή που διέπει το ιερό ίδρυμα είναι στην κυριολεξία μετέωρο και ανακύπτει το σοβαρό ζήτημα της εγκυρότητας και νομιμότητας όλων των πράξεων της διοίκησης από το 1973 μέχρι σήμερα».
- Δέκα χρόνια αγώνας;
«Η ΠΟΕ ασχολείται με την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του ιδρύματος από το στάδιο της ίδρυσής του, δηλαδή από το έτος 2003. Ανέλαβε και προώθησε θεσμικές πρωτοβουλίες, υλοποιώντας επίμονο αίτημα της πλειονότητας του ποντιακού ελληνισμού, που στον ελλαδικό χώρο εκπροσωπείται και εκφράζεται από τα 422 σωματεία που απαρτίζουν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος».
- Γιατί καθυστερεί;
«Εκτιμούμε ότι οφείλεται στην απροθυμία της πολιτείας να έρθει σε ρήξη με την Εκκλησία, η οποία, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΝΣΚ, επιμένει να έχει υπό το διοικητικό έλεγχο και εποπτεία της το ιερό ίδρυμα, ενώ αυτό, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπάγεται στο καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως αποφάνθηκε η ολομέλεια του ΝΣΚ».
- Υπάρχει εξήγηση;
«Θα πρέπει να σημειώσω την ισχυρή και ανεξήγητη για εμάς υποστήριξη που δίνουν στο οικογενειακό καθεστώς οι δύο Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων και Δράμας κ.κ. Παύλος, ο οποίος επί πολλά χρόνια διετέλεσε ηγούμενος της μονής προτού εκλεγεί μητροπολίτης».
- Οι υπουργοί Παιδείας;
«Η Μαριέττα Γιαννάκου προσπάθησε να λύσει το θέμα, ο κ. Στυλιανίδης δεν πρόλαβε να κάνει κάτι, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν ενδιαφέρθηκε καν να ανοίξει το φάκελο, η κ. Διαμαντοπούλου είχε το θάρρος να υπογράψει την απόφαση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έλεγε ότι το ιερό ίδρυμα Παναγία Σουμελά υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Καμία απάντηση μέχρι σήμερα από τον κ. Αρβανιτόπουλο».
- Τι προτείνετε;
«Για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ιδρύματος λέμε: Μέχρι σήμερα, από τα 11 μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος διορίζονται τα 8 και τα υπόλοιπα 3 εκλέγονται. Εμείς προτείνουμε να εκλέγονται τα 8 από τα πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία και να διορίζονται τα 3 μέλη. Ενα από τη Μητρόπολη Βεροίας, ένα από το σωματείο "Παναγία Σουμελά" και ένα από την κοινότητα Καστανιάς, που παραχώρησε τα 500 στρέμματα».
- Τι εξασφαλίζει;
«Αυτή η πρόταση είναι μια ρεαλιστική, δίκαιη πρόταση που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την εκδημοκρατικοποίηση της διοίκησης».