Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Βαθιές οι ρίζες στον Πόντο


του Φόρη Πεταλίδη

Ο γεωγραφικός χώρος του Πόντου υπήρξε πάντοτε τροφοδότης της Ορθοδοξίας και η σχέση του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ιδιαίτερα στενή. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες και ιστορικές μονές του Πόντου, ο Αγιος Ιωάννης Βαζελών, ο Αγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και η Παναγία Σουμελά, οι οποίες ανιστορήθηκαν από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών της Συμφωνίας της Λοζάνης το 1923, υπάγονταν απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στον οικείο μητροπολίτη Τραπεζούντος.

Η πνευματική μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι καταλυτική για την περιοχή του Πόντου. Χαίρει εκτίμησης στον τοπικό πληθυσμό και οι αγώνες του για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά που έγινε για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή το Δεκαπενταύγουστο του 2010 ήταν ένας από τους στόχους που είχε θέσει και για το σκοπό αυτό πίεζε τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις. Πολίτες και εκπρόσωποι των αρχών δέχονται με μεγάλη ικανοποίηση στον Πόντο την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ χιλιάδες απόγονοι προσφύγων επισκέπτονται την Τραπεζούντα απ' όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε αυτήν την κορυφαία στιγμή.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά το 2010, όπως και το 2011 και το 2012, επισκέφτηκε και τις ιστορικές μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, δίδοντας το στίγμα των προθέσεών του, ότι στόχος του είναι να γίνει θεία λειτουργία και σε αυτές τις μονές. Επίσης επισκέφτηκε την Αγία Σοφία Τραπεζούντος που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αλλά και την περιοχή της Σάντας, Κρώμνης και Ιμερας, όπου άλλοτε θριάμβευσε η Εκκλησία του Χριστού και μεγαλούργησε το Γένος μας, αλλά σήμερα οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι ερείπια αφημένα στη φθορά του χρόνου.

Ενθερμους υποστηρικτές στις προθέσεις του για ανοικοδόμηση εκκλησιών εκτός από τους ποντιακής καταγωγής Ελληνες όπου γης, έχει και πολλούς Πόντιους της Τουρκίας, αλλά και Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι αναγνωρίζουν πως στον τόπο αυτόν οι Ελληνες είχαν συνεχή παρουσία 3.000 χρόνων δημιουργώντας πολιτισμό τα χνάρια του οποίου είναι ορατά στον κάτοικο και τον επισκέπτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από την Παναγία Σουμελά, όπου έγινε η αναστήλωσή της στο όρος Μελά και την επισκέπτονται χιλιάδες άτομα απ' όλο τον κόσμο, αποτελώντας σημαντική οικονομική πηγή για την κοινωνία της Τραπεζούντος, οι τοπικές αρχές βλέπουν θετικά δεχόμενοι ακόμη και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για την επανακατασκευή οδικών προσβάσεων προς τις απόκρημνες μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγίου Γεωργίου Βαζελώνος.

Η συμβολή του κ. Βαρθολομαίου στην αναγέννηση της ιστορικής παρουσίας της Ορθοδοξίας στον Πόντο είναι καταλυτική. Ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στην περιοχή και αυτό οφείλεται στην προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου.