Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ποντιακό τσατσιμπέλι | Η παραδοσιακή Ποντιακή σάλτσα

Ποντιακό τσατσιμπέλι | Η παραδοσιακή Ποντιακή σάλτσα
Ποντιακό τσατσιμπέλι | Η παραδοσιακή Ποντιακή σάλτσα 

Υλικά: (για 5 lt)


- 10 κουτιά τοματοπολτό ελαφρά συμπυκνωμένο 0,5 lt το καθένα
- 5 κεφάλια σκόρδο
- 1 ½ κουτάλι της σούπας αλάτι (25γρ)
- 1 κουταλιά της σούπας καυτερή πιπεριά σε σκόνη (15γρ) (από μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές)
- 1 ½ κουταλιά του γλυκού κίνζα σε σκόνη (20γρ)
- 1 κουταλιά του γλυκού σουνελ(5γρ)
- 3-4 κλαράκια φρέσκο βασιλικό
- 1 κουταλία του γλυκού σκόνη για την συντήρηση της σάλτσας

Εκτέλεση Συνταγής

• Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρό μέγεθος τόσο ώστε να μην πολτοποιηθούν.
• Αδειάζουμε την σάλτσα σε κατσαρόλα κατά προτίμηση 8 λίτρων και ανάβουμε την φωτιά στο μέγιστό μέχρι να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το πιπέρι,το αλάτι και τον βασιλικό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
• Όταν αρχίζει να βράζει η σάλτσα χαμηλώνουνε την φωτιά στο μέσο του μεγίστου ανακατεύουμε λίγο και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της αφήνοντας ελαφρά να αναπνέει και περιμένουμε 45 λεπτά ελέγχοντας την σάλτσα.
• Στην συνέχεια προσθέτουμε την κίνζα και το σουνέλ και αφήνουμε να βράσει για άλλα 15 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά απομακρύνοντας την κατσαρόλα από το μάτι.
• Εφόσον κρυώσει η σάλτσα για να μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προσθέτουμε 5 γρ συντηρητικής σκόνης.
• Για μικρές ποσότητες η προσθήκη συντηρητικού δεν είναι απαραίτητη.
• Τέλος τοποθετούμε το τσατσιμπέλι σε γυάλινα μπουκάλια ή βαζάκια προσθέτοντας στο στόμιο του μπουκαλιού λάδι για να σκεπάσει το τσατσιμπέλι.