Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου, όπου τελέστηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και παρουσία προσκυνητών από κάθε γωνιά της γης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συλλειτούργησε με τους Επισκόπους Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, Πρωτοσυγκελλεύοντα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Μπροβαρί κ. Θεοδόσιο από την Ουκρανία, και απηύθυνε μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης και στην Τουρκική γλώσσα.

Η Θεία Λειτουργία που μετέδιδε η άλλοτε ΕΡΤ3 μεταδόθηκε μέσω του Hellas Sat με δαπάνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Σε μια συμβολική κίνηση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναμετέδωσαν το σήμα από την Τραπεζούντα μέσω του διαδικτυακού «αέρα» της ΕΡΤ όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Από την Τραπεζούντα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την γιορτή της Παναγίας και ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές για την άδειά τους να τελεσθεί για μια ακόμη φορά η Θ. Λειτουργία σε αυτό το μνημείο της Χριστιανοσύνης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, θα ήθελε πολύ να το δει να επανδρώνεται με μια αδελφότητα, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου ως Μονή.