Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ναθαναήλ Παπακοσμίδης (Xατζήκας) (1890-1955)

Γεννήθηκε στο χωριό Σαμανάντων της Κρώμνης το 1890 και απεβίωσε στην Καβάλα το 1955. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του.

Είχε 4 αδελφές και αυτός ήταν ο τελευταίος και μικρότερος και τον έταξαν οι γονείς του να τον στείλουν στα Ιεροσόλυμα, στο Χατζηλίκι, γι’ αυτό και τον είπαν Χατζήκα και έτσι ήταν γνωστός σε όλους.

Επιστρατεύθηκε από τους Τούρκους και μετά από ένα εξάμηνο έγινε φυγόστρατος και πήγε στο Βατούμ της Ρωσίας το 1912, όπου παρέμεινε ως το 1929,οπότε κατέφυγε στην Ελλάδα.

Παντρεύτηκε στον Πόντο, όμως δεν απέκτησε παιδιά και η πρώτη γυναίκα του πέθανε. Ξαναπαντρεύτηκε στο Βατούμ με τη Σόνια από το χωριό Λωρία της Κρώμνης και απόκτησαν έξι (6) παιδιά.

Στον Πόντο και στο Βατούμ κι όταν ήρθε στην Καβάλα, έκανε τη δουλειά του τσαγκάρη.

Λύρα έπαιζε από τα παιδικά του χρόνια με το Σταύρη, πατέρα του λυράρη Γώγου Πετρίδη.

Ο λυράρης Χατζήκας έπαιζε λύρα στην Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας από την ίδρυσή της το 1950 ως το 1954, οπότε αρρώστησε, και απεβίωσε το 1955 και τον έθαψαν στο χωριό Κωνσταντινιά, κοντά στο Διπόταμο Καβάλας.

Aριστερά με την λύρα, ο Παπακοσμίδης Ναθαναήλ (Χατζήκας) με το Δ.Σ. της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας και το χορευτικό το έτος 1951.