Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Να αλλάξει το καθεστώς στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ζήτησε η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.

Να αλλάξει το καθεστώς στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ζήτησε η ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.

Να γίνει πράξη η υπόσχεση που τους έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μαξίμου, προκειμένου να αλλάξει το νομικό και διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, αναμένουν τα μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

Όπως τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, «ο πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι το θέμα το βλέπει ως θέμα καθαρά δημοκρατικό και θα συνεργαστεί με τον αρμόδιο υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο για την επίλυσή του».

Για το θέμα του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, που επί πενήντα χρόνια διοικείται από μία οικογένεια, οι εκπρόσωποι της ΔΙΣΥΠΕ τόνισαν ότι πρέπει να λυθεί γρήγορα με αλλαγή του βασιλικού διατάγματος σε προεδρικό, όπου να προβλέπεται, αντί του διορισμού των 8 από τους 11, η εκλογή των 8 μελών από το κοινό των Ποντίων, να δοθεί, δηλαδή, η Παναγία Σουμελά στον ποντιακό ελληνισμό.

«Θέλαμε να τονίσουμε στον πρωθυπουργό», προσθέτει ο κ. Παρχαρίδης, «ότι την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος ζήτησαν το Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού το 2006 όπως και το Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΙΣΥΠΕ το 2013. Το ζητούν 422 σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το 95% του οικουμενικού ποντιακού ελληνισμού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συντηρείται επειδή το θέλουν δυο τρεις μητροπολίτες, πέντ' έξι διάφοροι παράγοντες και ελάχιστοι βουλευτές στα διάφορα κόμματα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί που στηρίζουν, στηρίζουν ένα καθεστώς οικογενειακό, που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά όσον αφορά τη διάρκειά του».

Η ποντιακή αντιπροσωπεία επεσήμανε στον πρωθυπουργό τη μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής στις διοικήσεις των κοινοτήτων του εξωτερικού και τον ουσιαστικό ρόλο τους στη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.