Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Με επιτυχία η εκδήλωση "Τη Σταυρί εντάμαν σο Χορόν" από το Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας

Με επιτυχία η εκδήλωση "Τη Σταυρί εντάμαν σο Χορόν" από το Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας

Μια όμορφη Πολιτιστική Εκδήλωση, που μάγεψε το κοινό, με χορούς, τραγούδια, δρώμενα και αναβιώσεις εθίμων του Φθινοπώρου στον Πόντο, διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας "Ο Φάρος", το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, στην πλατεία "19 Μάη".

Μ' έναν ξεχωριστό τρόπο αναφέρθηκαν τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και τα 90 παιδιά του συλλόγου παρουσίασαν τις παλιές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των προγόνων τους.

Εντυπωσίασε το δρώμενο σχετικό με την επιστροφή των Ποντίων από τα Παρχάρια της Ματσούκας, της Λιβεράς, της Κρώμνης στο τέλος του Φθινοπώρου, όπου γινόταν με πανηγυρικό χαρακτήρα. Ξεκινούσαν οι Παρχαρομάνες με τα ζώα, οι γυναίκες με τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα και οι παραθεριστές με τα άλογά τους. Στη διαδρομή για να ξεκουραστούν, σταματούσαν στα καταπράσινα γαλήνια οροπέδια, χόρευαν, τραγουδούσαν και συνέχιζαν την πορεία τους.

Κι όταν άρχισαν οι ρυθμοί της "Σέρρας", τα παιδιά έγιναν ένα σώμα, ένα ιδανικό, σήκωσαν τα χέρια και χόρεψαν το χορό της λεβεντιάς.

Το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη και του Μ. Μωυσιάδη, η λύρα του Δημ. Τσούλφα, του Γ. Κεμετζετζίδη και το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη ξεσήκωσαν όλους όσους βρέθηκαν εκεί... και χόρεψαν πιασμένοι χέρι -χέρι.

Προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακό "ταν" που ετοίμασαν οι κοπέλες από τα Παρχάρια του Πόντου με την Παρχαρομάνα Ελένη Ορφανίδου - Πολιτίδου.

Συμμετείχε και το Χορευτικό των Ασσυρίων. Ένας λαός που παρά τις δυσκολίες της εποχής, δεν σταματά να προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό του.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ "Ο ΦΑΡΟΣ"
Μεγ. Αλεξάνδρου 169 & Καραολή
Αγία Βαρβάρα
Τ.Κ. 12351
Τηλ. 2105441278, 6944783324
Fax 2130157417
spfaros@hotmail.gr