Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων

του Φόρη Πεταλίδη

Τα εγκαίνια της έκθεσης «εγκατάσταση, κοινωνική πρόνοια και συλλογική οργάνωση των Ποντίων προσφύγων. 90 χρόνια μετά…», πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, παρουσία εκπροσώπων προσφυγικών οργανώσεων και αρχών της πόλης.

Όπως είπε η κ. Χρυσίδου, «οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της και αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Άννα Θεοφυλάκτου, η οποία δώρησε το σπάνιο αρχείο της στο δήμο Θεσσαλονίκης», ενώ η διευθύντρια του ΚΙΘ Μαρία Τατάγια, επισήμανε πως «είναι τιμή για το δήμο Θεσσαλονίκης η παραχώρηση αυτού του αρχείου ως δωρεά από το 2003 και ιδιαίτερα για το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραχωρήθηκε με σκοπό τη διαχείριση και προβολή του. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο νέο κύκλο έρευνας που διοργανώνει το ΚΙΘ για την κοινωνική πρόνοια στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου και αποτελεί τον πρόδρομο μιας σειράς εκδηλώσεων προβολής των αρχειακών του συλλογών και των δράσεών του στα 30 χρόνια λειτουργίας του».

Η Άννα Θεοφυλάκτου

Η Άννα Θεοφυλάκτου, στη σύντομη παρουσίαση των φωτογραφιών ανέφερε πως «το 1922 η Θεσσαλονίκη δεν πρόλαβε να χαρεί τη λευτεριά της και βρέθηκε στη λαίλαπα του αιματηρού παγκοσμίου πολέμου και πριν προλάβει να ανασάνει μια τεράστια πυρκαγιά της δίνει τη χαριστική βολή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δέχεται και πρέπει να περιθάλψει τον ταλαιπωρημένο λαό που εγκατέλειψε πατρίδα και περιουσίες κυνηγημένος από στίφη βαρβάρων. Πέρασαν μια κόλαση, επέζησαν οι δυνατοί και όμως το θαύμα έγινε με την βοήθεια της επιτροπής αποκαταστάσεως προσφύγων της Κοινωνίας των Εθνών και της δικής τους θέλησης κατόρθωσαν σε μικρό σχετικό διάστημα να προσαρμοστούν και έφτιαξαν σωματεία, το 1923 τον Κεντρικό Σύνδεσμο Προσφύγων Μακεδονίας – Θράκης, την Μέριμνα Ποντίων Καυκασίων Γυναικών Μακεδονίας, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια μετά τον πόλεμο την Παναγία Σουμελά».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.



Σχετικά θέματα

- Έκθεση για την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη