Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Παρουσίαση του δίτομου έργου: Σουμελά «Η Πρόσφυξ Πόντια Παναγία»

Παρουσίαση του δίτομου έργου: Σουμελά «Η Πρόσφυξ Πόντια Παναγία»
 
H Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. και η Mέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του δίτομου έργου: Σουμελά «Η Πρόσφυξ Πόντια Παναγία» του Στέφανου Τανιμανίδη, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Το έργο θα παρουσιάσει ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο Mωυσιαδης Ιωάννης Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.) και από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών η κ. Χρύσα Παπαδοπούλου.

Στον πρώτο τόμο του έργου γίνεται αναφορά στη διαδρομή της εικόνας της Παναγίας και στη Μονή Σουμελά καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε στον Ιστορικό Πόντο. Ένα Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτισμού, Σύμβολο του Ελληνισμού του Πόντου, της ιστορίας του, της θρησκευτικής πίστης του και της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Ακόμη εκτός των εκκλησιαστικών και φωτογραφικών στοιχείων που παρουσιάζονται γίνεται αναφορά στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου από τον 8ο π.χ. αιώνα μέχρι το 1461 την άλωση της Τραπεζούντος αλλά και στα όσα ακολουθούν μέχρι το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908. Επίσης αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη γενοκτονία μέχρι και τον ξεριζωμό 1914-1923 καθώς και στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην ιστορική μονή Παναγία Σουμελά στην Τουρκία σήμερα.

Στον δεύτερο τόμο παρουσιάζεται η ιδέα του Φίλωνα Κτενίδη και των συνεργατών του, η πορεία της εικόνας της Παναγίας από την Τουρκία μέχρι την ανιστόρηση της νέας μονής το 1951 στην Ελλάδα, στα υψώματα του Βερμίου με την υποστήριξη χιλιάδων προσφύγων Ποντίων. Η θρησκευτική, κοινωνική και εθνική προσφορά του Σωματείου Παναγία Σουμελά καθώς και η αναβίωση κάθε Δεκαπενταύγουστο της τριχιλιόχρονης ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού του Πόντου στην Παναγία Σουμελά.

Στην έναρξη θα προβληθεί βίντεο του ιστορικού της Μονής «Παναγία Σουμελά». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορούς από την Ένωση χορευτών «Πυρρίχιος».

Ο Στέφανος Τανιμανίδης είναι πτυχιούχος ιστορίας και κοινωνιολογίας και επίτιμος Πρόεδρος ΠΟΠΣ.