Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

"Περέκ" στο Μονοπήγαδο: Ένα πρότυπο μοντέλο βασισμένο σε βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης της υπαίθρου

"Περέκ" στο Μονοπήγαδο: Ένα πρότυπο μοντέλο βασισμένο σε βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης της υπαίθρου
 
Το "Περέκ" είναι ο καρπός της τόλμης και της αυτενέργειας, είναι η επιβράβευση της ανάληψης ευθυνών, της αγάπης για τη δουλειά και την φύση.

Είναι ένα παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που βασίζεται στην πιστοποιημένη δημιουργική τόλμη, ένα επιχειρηματικό μοντέλο κοινωνικού προφίλ που βασίζεται στις τοπικές, φυσικές και βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης της υπαίθρου, μακριά από το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα, μεσιτείες και ανυπόφορους τεχνοκράτες.

Μια εκπληκτική γυναίκα με όραμα… πιστεύοντας στην παράδοση, στηρίζει ένθερμα την τοπική κοινωνία, δίνοντας δουλειά στο χωριό, αλλά και αγνά υλικά στους πελάτες της.

Η κυρία Μαίρη Μουρατίδου - καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας - ένας πολύ γλυκός και αυθεντικός άνθρωπος, ψυχή του εγχειρήματος, μιλάει με τρόπο που μαγεύει, μαγνητίζει και συγκινεί…

Δεν χρειάστηκε χρόνος για να εντοπίσουμε την αυθεντικότητά της… ενώ μόνη της ομολογεί… «έβγαλα 2 πτυχία, αλλά εδώ μαθαίνω την ουσία. Η φύση είναι το μεγαλύτερο σχολείο».
 

Τα περισσότερα πράγματα τα εξηγεί με όρους χημείας και βιολογίας, ενώ όση ώρα μιλάμε δεν διστάζει να πάρει χαρτί και μολύβι, για να μας εξηγήσει με χημική αντίδραση τη πλήρη διάσπαση του αμύλου.

Μιλάει για τα φυτά και τα ζώα σαν να είναι παιδιά της και αναφέρει χαρακτηριστικά: «τα φυτά έχουν τα δικά τους θέλω, πρέπει να τα σεβόμαστε. Όπως και τα ζώα. Δεν πρέπει να τους στερείς τα θέλω τους. Εγώ μαθαίνω από τη Λίζα, την προβατίνα μας… από τις κλώσσες…» και μας περιγράφει παραδείγματα όπου η παρέμβαση του ανθρώπου στο θαύμα της φύσης έχει -πολλές φορές- θανατηφόρες συνέπειες.

Η μονάδα ξεκίνησε το 1999. Η σκέψη για το ξεκίνημα ήταν προϊόν ζύμωσης πολλών ετών. Η συνάντηση μιας ομάδας γυναικών που την συνέδεαν οι ίδιοι προβληματισμοί πάνω σε θέματα διατροφής και ποιότητας ζωής γέννησε την ιδέα για μια άλλη πρόταση στη πολύπαθη σύγχρονη διατροφή.

Και η ιδέα μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα όταν βρέθηκε ο κατάλληλος τόπος που θα την φιλοξενούσε. Όπως εξομολογείται η ίδια… «Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Έχει καλό κλίμα και αγνά υλικά για πρώτες ύλες».

Και συνεχίζει… να μας συγκινεί λέγοντας… «Συγκεκριμένα από αυτό το μαγαζί, ζουν 32 οικογένειες από το χωριό, γιατί όλα τα υλικά μας τα προμηθευόμαστε από τους χωριανούς. Τους παροτρύναμε να διατηρήσουν τα ζώα τους και τα προϊόντα τους», ενώ μας εκμυστηρεύεται ότι οι γιαγιάδες του χωριού παίρνουν 350€ από την σύνταξη του ΟΓΑ την οποία συμπληρώνουν, πουλώντας τα φρέσκα αυγά που δίνουν οι κότες τους.
 

Το "Περέκ" είναι ο καρπός της τόλμης και της αυτενέργειας, είναι η επιβράβευση της ανάληψης ευθυνών, της αγάπης για τη δουλειά και την φύση.

Είναι ένα παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που βασίζεται στην πιστοποιημένη δημιουργική τόλμη, ένα επιχειρηματικό μοντέλο κοινωνικού προφίλ που βασίζεται στις τοπικές, φυσικές και βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης της υπαίθρου, μακριά από το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα, μεσιτείες και ανυπόφορους τεχνοκράτες.

«Έχουμε δικά μας κρέατα, δικά μας αυγά, δικά μας τυριά, δικό μας ψωμί…» λέει με καμάρι και εκεί κάνει μια παύση για να μας εξηγήσει τα μυστικά του ψωμιού και για το προζύμι που προέρχεται από μύκητα 85 ετών!

«Η πρώτη πολύτιμη συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια δόθηκε από παλιές οικογένειες του χωριού που προσέφεραν ένα μεγάλο δώρο στην μονάδα "την προζύμη". Ένα κομμάτι ζυμαριού που το διατηρούσαν εδώ και χρόνια στα σπιτικά τους, για την παρασκευή ψωμιού σε οικιακό επίπεδο. Ένας θησαυρός που δίνει στο ψωμί αξεπέραστη αξία.

Στην συνέχεια, ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού μετέδωσαν σε νεότερες την τέχνη των χειροποίητων ζυμαρικών και έγινε δυνατή η παραγωγή ποντιακών ζυμαρικών όπως τραχανάς, γιοφκάς και υβριστό».

Είναι αυστηρή στην φιλοσοφία της… και αντιπροσωπεύει τη σοφία που φέρνει η παράδοση προτείνοντας σωστούς συνδυασμούς υλικών για μια ισορροπημένη διατροφή. Πρεσβεύει τη βιολογική γεωργία που σέβεται το φυτό και τη γη που το μεγαλώνει.

Έτσι, με τον ίδιο σεβασμό προς το σταφύλι, παράγουν σε δικά τους αμπέλια και εμφιαλώνουν και το δικό τους κρασί, τη «Δωροθέα», ένα αξιοπρεπές ξηρό κρασί, που προκύπτει από το συνδυασμό της ελληνικής ποικιλίας Καλομάτι και της διεθνούς ποικιλίας Syrah.

Και μιλώντας για το κρασί και τη ζύμωση… εξηγεί τη σοφία της παράδοσης, λέγοντας πως οι γιαγιάδες χωρίς να ξέρουν χημεία, βάζανε σουσάμι πάνω στη μουσταλευριά, πράγμα που σήμερα φαντάζει απίστευτο, αφού οι τανίνες για να απορροφηθούν θα πρέπει να συνυπάρχουν με στερόλες…
  
  
Λίγο πριν μας αφήσει να απολαύσουμε τις παραδοσιακές, και πάνω απ' όλα υγιεινές πεντανόστιμες λιχουδιές της, μας λέει με έμφαση… «Να οσφραίνεστε πρώτα το φαγητό και μετά να το τρώτε…» και συνεχίζει εξηγώντας μας πώς η οι πορτούλες του οργανισμού είναι οι αισθήσεις μας… κάθε ερέθισμα όσφρησης καταγράφεται στα «μικρά μας χρόνια» και γεμίζει θύμισες και μνήμες τον εγκέφαλο…. Η όσφρηση ευαισθητοποιεί άλλες αισθήσεις και ξυπνά τους σιελογόνους αδένες…

Αυτό που κάνει διαφορετικό αυτό τον χώρο, εκτός από τα φαγητά που ούτως η άλλως είναι πεντανόστιμα, είναι η μοναδική προσωπικότητα της κας Μαίρης Μουρατίδου, που εκπέμπει αξιοσύνη και αισιοδοξία εν μέσω μάλιστα ιδιαιτέρως στρεβλών καιρών. Αν επισκεφτείτε το Περέκ, ζητείστε οπωσδήποτε να την γνωρίσετε.

Το "Περέκ" βρίσκεται  στο Μονοπήγαδο, ένα πανέμορφο γραφικό ποντιακό χωριό (μόλις 30χλμ. από την Θεσσαλονίκη), μετά τον Άγ. Αντώνιο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλ. 2396025305 & 6977000293.