Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

«Συνεχίζουμε να καλατσεύουμε σα Ποντιακά» - Ξεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στη Θεσσαλονίκη

«Συνεχίζουμε να καλατσεύουμε σα Ποντιακά» - Ξεκίνησαν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στη Θεσσαλονίκη
 
της Χριστίνας Κοτανίδου
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώνεται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσω των κέντρων Δια Βίου Μάθησης και με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου.

Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους δήμους, μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, με πρωτοπόρο στην προσπάθεια αυτήν, το δήμο Θεσσαλονίκης.

Πρωταρχικό μέλημα της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η προώθηση, διάσωση και διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, μιας διαλέκτου που διαφυλάσσει ακέραιες τις αρχαίες ελληνικές λέξεις και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου.

Η Θεοδωρίδου Αλκμήνη, η οποία συμμετέχει σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρωτοπόρος» της, καθώς η ίδια ξεκίνησε να διδάσκει την ποντιακή διάλεκτο πριν από 7 χρόνια στον τότε “Ποντιακό Σύλλογο Καλαμαριάς” Θεσσαλονίκης, ο οποίος πλέον φέρει το όνομα “Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς”.

Όπως περιγράφει στο e-Pontos.gr η κ. Θεοδωρίδου «ξεκίνησα την πρωτοβουλία αυτή πριν από 7 χρόνια, διδάσκοντας την ποντιακή διάλεκτο σε 20 περίπου “μαθητές”, με τη χρήση ενός βασικού εγχειριδίου (κείμενα, γραμματική, λεξιλόγιο), τη σύνταξη του οποίου έχω επιμεληθεί η ίδια. Πάνω σε αυτό βασίστηκε εν μέρει, και το τελικό εγχειρίδιο, μέσω του οποίου γίνεται πλέον η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα 27 κέντρα Δια Βίου Μάθησης».

«Η προσπάθεια λοιπόν αυτή εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας την οποία ξεκίνησα να κάνω πριν από μερικά χρόνια, στάθηκε η αφορμή για να τεθεί υπό συζήτηση το ζήτημα της διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, το Μάιο του 2009», υποστηρίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα η κ. Θεοδωρίδου εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου, καθώς παρατηρεί μεγάλη προσέλευση και αξιοσημείωτο ενδιαφέρον.

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, και κυρίως νέοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, δείχνουν αμέριστο ενδιαφέρον να διδαχθούν την ποντιακή διάλεκτο. Έχοντας 30 άτομα στο περσινό μου τμήμα και βλέποντας και φέτος τη μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει, αισθάνομαι ότι υπάρχει ελπίδα να διασωθεί η ποντιακή διάλεκτος και να γίνει σύγχρονη γλώσσα επικοινωνίας, γιατί είναι μια διάλεκτος που είναι πλησιέστερη στην αρχαία ελληνική και διαθέτει πολλά σημαντικά οφέλη για την καθομιλουμένη νεοελληνική γλώσσα», σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνης Παυλίδης επισημαίνει στο e-Pontos.gr, ότι «Στόχος του προγράμματος είναι να κατορθώσει να διδάξει τις αξίες και ιδέες του ποντιακού ελληνισμού, να μεταδώσει την ιστορία και την παράδοση που μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί μας. Από την άλλη, αυτοί που θα διδάσκονται την ποντιακή γλώσσα θα απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω εκδηλώσεων, εκθέσεων, χορών και ενδεχομένως ταξιδιών στο μέλλον. Δεν πρόκειται επομένως, για μια τυπική διαδικασία εκμάθησης των ποντιακών, αλλά για μια προσπάθεια ενδιαφέρουσας και ελκυστικής μεταλαμπάδευσης των αξιών και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, σε συνάρτηση με την ποντιακή γλώσσα».

Ο Σωκράτης Μπερμπερίδης, 32 χρονών, είναι από τους πολλούς «μαθητές» που εκφράζουν την αγάπη τους για την ποντιακή διάλεκτο, την οποία ξεκίνησε να διδάσκεται πέρυσι και συνεχίζει φέτος με αμείωτο το ενδιαφέρον αλλά και γεμάτος με σημαντικά εφόδια και γνώσεις.

«Ξεκίνησα τα μαθήματα της Ποντιακής διαλέκτου, αφενός λόγω της καταγωγής μου από τον Πόντο, αφετέρου επηρεασμένος από την πλούσια ιστορία και παράδοση που έχει η διάλεκτος αυτή από τα αρχαία χρόνια του Ελληνισμού.

Θεωρώ ότι η διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου αποτελεί μια αξιοσημείωτη προσπάθεια διατήρησης αλλά και προώθησής της στη νέα γενιά, αλλά και σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να τη μάθουν και να τη μεταδώσουν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους.
 
Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα μαθήματα και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται, ίσως παραπάνω απ’ όσο περίμενα. Αυτό οφείλεται βεβαίως στην καλή διάθεση και μεταδοτικότητα που διαθέτει η δασκάλα που έχει αναλάβει τα μαθήματα, και φροντίζει να μας μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και του δήμου Θεσσαλονίκης, πιστεύω και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αφήσει αυτή τη γεμάτη με ιστορία και παράδοση διάλεκτο να χαθεί», δηλώνει στο e-Pontos.gr ο κ. Μπερμπερίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου θα  συνεχιστεί και στο μέλλον χωρίς καμία διακοπή. Κάθε χρόνο θα συγκροτούνται τμήματα, η διδασκαλία των οποίων θα διαρκεί τρία χρόνια. Τα μαθήματα θα ξεκινούν τον Οκτώβριο και θα τελειώνουν το Μάιο. Κάθε εβδομάδα θα γίνονται δύο ώρες διδασκαλίας, 50 ώρες το χρόνο, δηλαδή 150 ώρες συνολικά για τα τρία χρόνια. Τα τμήματα Δια Βίου Μάθησης των Δήμων, όπου θα γίνονται τα μαθήματα, δεν θα υπερβαίνουν τον αριθμό των 30 ατόμων.  Ήδη, στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει πέντε τμήματα εκμάθησης της γλώσσας Α’ επιπέδου και πέντε τμήματα Β’ επιπέδου (γι’ αυτούς που έχουν ήδη παρακολουθήσει το Α’ επίπεδο).