Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Με σπάνιο φωτογραφικό υλικό η έκθεση για την εγκατάσταση των Πόντιων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη


Με σπάνιο φωτογραφικό υλικό η έκθεση για την εγκατάσταση των Πόντιων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

του Φόρη Πεταλίδη

Σπάνιες φωτογραφίες που αφορούν την εγκατάσταση Πόντιων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες προέρχονται από τη συλλογή της Αννας Θεοφυλάκτου έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες έκθεσης στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις αρχές της εβδομάδας.

Την έκθεση με θέμα «Εγκατάσταση, κοινωνική πρόνοια και συλλογική οργάνωση των Ποντίων προσφύγων. 90 χρόνια μετά…» εγκαινίασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, παρουσία εκπροσώπων προσφυγικών οργανώσεων και αρχών της πόλης.

Μερική άποψη της έκθεσης
  
Όπως είπε η κ. Χρυσίδου, «οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της», ενώ η διευθύντρια του ΚΙΘ, Μαρία Τατάγια, επισήμανε πως «είναι τιμή για το δήμο Θεσσαλονίκης η παραχώρηση αυτού του αρχείου ως δωρεά από την κ. Αννα Θεοφυλάκτου το 2003 και ιδιαίτερα για το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραχωρήθηκε με σκοπό τη διαχείριση και προβολή του».

Περισσότερα από 30 ταξίδια

Η δωρήτρια των σπάνιων φωτογραφιών Αννα Θεοφυλάκτου, η οποία πραγματοποίησε περισσότερα από 30 ταξίδια στον Πόντο και τη Μικρασία, ανέφερε πως «το 1922, η Θεσσαλονίκη, κάτω από δύσκολες συνθήκες, δέχεται και πρέπει να περιθάλψει τον ταλαιπωρημένο λαό που εγκατέλειψε πατρίδα και περιουσίες κυνηγημένος από στίφη βαρβάρων. Πέρασαν μια κόλαση, επέζησαν οι δυνατοί, κι όμως το θαύμα έγινε.
   
η κ. Άννα Θεοφυλάκτου
   
Με τη βοήθεια της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων της Κοινωνίας των Εθνών και της δικής τους θέλησης, κατόρθωσαν σε μικρό σχετικό διάστημα να προσαρμοστούν κι έφτιαξαν σωματεία, το 1923 τον Κεντρικό Σύνδεσμο Προσφύγων Μακεδονίας - Θράκης, τη Μέριμνα Ποντίων Καυκασίων Γυναικών Μακεδονίας, την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, μετά τον πόλεμο, την Παναγία Σουμελά».