Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε το 24ο Σεμινάριο Ιστορίας-Λαογραφίας της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε το 24ο Σεμινάριο Ιστορίας-Λαογραφίας της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 24ο κατά σειρά Σεμινάριο Ιστορίας-Λαογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Maintal με τη συμμετοχή πολλών προέδρων Ποντιακών συλλόγων της ομογένειας, αλλά και νεολαίας. Οι εισηγήσεις αφορούσαν την ποντιακή μουσική και την ποντιακή ταυτότητα, δύο θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους, αλλά και τόσο κοντά στους προβληματισμούς της Ποντιακής νεολαίας.

 
Ο πρώτος εισηγητής κ. Θεόδωρος Βεροιώτης, Δάσκαλος Ποντιακής Λύρας και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής ανέλυσε το θέμα: «Η Ποντιακή μουσική στην διαμόρφωση του ψυχικού κόσμου». Μίλησε διεξοδικά για την ομοιότητα των ποντιακών ρυθμών με τους ρυθμούς της αρχαίας ελληνικής μουσικής που μας είναι γνωστοί, αλλά και για τα συναισθήματα που προκαλεί στον άνθρωπο η μουσική. Η μουσική δομή των μοιρολογιών, των νοσταλγικών τραγουδιών, των εμβατηρίων κ.ά. είναι τέτοια, ώστε να προκαλεί τα ανάλογα συναισθήματα. Η μουσική είναι στην ουσία τα συναισθήματα που προκαλεί και όχι οι ίδιες οι νότες. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο βιωματικό χαρακτήρα της Ποντιακής μουσικής σε αντιπαράθεση με τη δεξιοτεχνία των ποντίων λυράρηδων, που δεν εκφράζει απαραίτητα την ποντιακή ταυτότητα.

Ο Θεόδωρος Βεροιώτης, Δάσκαλος Ποντιακής Λύρας και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, κατά την εισήγηση του με θέμα: «Η Ποντιακή μουσική στην διαμόρφωση του ψυχικού κόσμου»
 
Η δεύτερη εισηγήτρια κα Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας μίλησε για τον Ποντιακό πολιτισμό ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού σήμερα. Αναφέρθηκε στην εθνική και τοπική ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου πριν το 1922, αλλά και στην πορεία της εθνοτοπικής –πλέον- ταυτότητας στην Ελλάδα. Η δημιουργία συλλόγων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τους κατέστησε ένα είδος υποκατάστατου της πατρίδας, μέσα τους οποίους καλλιεργείται η Ποντιακή ταυτότητα και η ιστορική μνήμη. Αναφέρθηκε ακόμη στις επισκέψεις στο σημερινό Πόντο, χαρακτηρίζοντάς τις ως ένα είδος ταυτοποίησης στοιχείων του κάθε Ποντίου και ένταξης της ατομικής του ταυτότητας στο φυσικό του χώρο. Μίλησε ακόμη για την αυτοπροσαρμογή της παράδοσης, την αυθεντικότητα και τη φολκλοροποίηση, αναφέροντας παραδείγματα σημερινών αυθεντικών εκφράσεων, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας στην εισήγηση της με θέμα τον Ποντιακό πολιτισμό ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού σήμερα.
  
Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων, ιδιαίτερα των νέων που στράφηκε στη διδασκαλία της Ποντιακής λύρας, στο νεοποντιακό τραγούδι αλλά και στην πολιτική διάσταση της Ποντιακής ταυτότητας.