Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Με αφορμή την επίσκεψη Νταβούτογλου, η ΔΙΣΥΠΕ θέτει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Με αφορμή την επίσκεψη Νταβούτογλου, η ΔΙΣΥΠΕ θέτει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Στην επιστολή της αναφέρει:

Κύριε Νταβούτογλου,

Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία, στην πατρίδα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου.

Κάποτε πρέπει η Τουρκία να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Εμείς είμαστε περισσότερο από όλους τους άλλους υπέρ των καλών διακρατικών σχέσεων αλλά και των καλών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Οι σχέσεις όμως αυτές για να είναι διαχρονικές πρέπει να στηριχθούν σε γερά θεμέλια. Και τα θεμέλια αυτά είναι η αλήθεια και ο σεβασμός της ιστορίας. Γνωρίζετε ότι η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών το πλέον αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση μιας Γενοκτονίας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το 2006, ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, όπως επίσης των Αρμενίων και Ασσυρίων έχει συντελεστεί.

Ζητούμε από τον σημερινό Πρωθυπουργό της Τουρκίας, όπως, μιμούμενος τον τέως πρόεδρο της Γερμανίας Billy Brant που ζήτησε συγγνώμη από τους Εβραίους για το ολοκαύτωμα των Εβραίων, να πει μια λέξη την λέξη συγγνώμη προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Καλούμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, να θέσει επιτέλους στον κ. Νταβούτογλου, ευθέως το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Κύριε Νταβούτογλου,

Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε τη λειτουργία ολοένα και περισσότερων τζαμιών στην Ελλάδα, όταν μόλις πρόσφατα μετατρέψατε σε τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντος. Καταδικάζουμε την ενέργειά αυτή της Τουρκίας και ζητούμε την άμεση επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική, η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση η ιστορία θα είναι αμείλικτη απέναντι σας.