Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν καλεί η ΠΟΕ, τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν καλεί η ΠΟΕ, τον Αχμέτ Νταβούτογλου
 
Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Στην επιστολή της αναφέρει:

Κύριε Νταβούτογλου,

Εν όψει της επικείμενης αφίξεως σας στην Ελλάδα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημένων και ξεριζωμένων Ποντίων, ειλικρινώς επιθυμούμε την εμπέδωση της φιλίας και τις συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια για να μπορέσει να αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς θα πρέπει να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες, της εξιλέωσης και του σεβασμού.

Είναι επιτακτική ανάγκη η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία να εξιλεωθεί τόσο απέναντι στην ιστορία όσο και στην ίδια την ανθρωπότητα, αναγνωρίζοντας τις θηριωδίες που διεπράχθησαν σε βάρος των χριστιανικών λαών της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, ζητώντας επιτέλους συγγνώμη από τους λαούς αυτούς, ανάμεσα στους οποίους έχουν το θλιβερό προνόμιο να περιλαμβάνονται και οι Έλληνες του Πόντου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των υπόλοιπων χριστιανικών λαών της Ανατολής από μέρους Σας σε συνδυασμό με τον σεβασμό που επιβάλλεται να επιδείξετε απέναντι στα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία των Προγόνων μας, όπως η Αγία Σοφία Τραπεζούντος που πρόσφατα μετατρέψατε σε τζαμί, αποτελούν προαπαιτούμενα στην διαδικασία προσέγγισης των δύο λαών.

Μην ξεχνάτε κύριε υπουργέ πως η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία έχεις ως θεμέλιο όλους εμάς, των οποίων οι πρόγονοι έχουν εδώ και αιώνες εμποτίσει κάθε σπιθαμή γης με τον ιδρώτα και το αίμα τους, αφήνοντας ιερά παρακαταθήκη τα ίδια τους τα οστά.

Ζητούμε από εσάς την άμεση αναγνώριση της Γενοκτονίας ως ένδειξη σεβασμού και μετάνοιας απέναντι στους προγόνους μας, τον σεβασμό των μνημείων μας, πολιτισμικών και θρησκευτικών, και την άμεση αποκατάσταση όσων έχουν κατά το παρελθόν ή πρόσφατα βεβηλωθεί.
 
 
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Λ. Νίκης 1
Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54624
Τηλ. 2310227822
Fax 2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr