Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η Ποντιακή κουζίνα αντιστέκεται! Σε πείσμα των καιρών και των γκουρμέ φαγητών…

 Η Ποντιακή κουζίνα αντιστέκεται! Σε πείσμα των καιρών και των γκουρμέ φαγητών…

Η Βιοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης», που εδρεύει στο Ρυάκιο Κοζάνης, συνεχίζει να αντιστέκεται αναδεικνύοντας την δύναμη της μεσογειακής κουζίνας.

Ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας είναι η Κυριακίδου - Βασιλειάδου Ελένη, που εκτός από σύζυγος και μάνα δηλώνει και επιχειρηματίας και μάλιστα "μανιώδης", καθώς με μία βαλίτσα στο χέρι γυρίζει όλη την Ελλάδα για να αναδείξει τα προϊόντα της.

Το σίγουρο είναι ότι η κα. Κυριακίδου Βασιλειάδου Ελένη που πρόσφατα γνωρίσαμε ως μία από τις βραβευθέντες από τον όμιλο Μαρινόπουλο, ανήκει στις επιτυχημένες πλέον παρουσίες του επιχειρείν. "Εχοντας την μία κόρη μου στη μονάδα με σπουδές στη μηχανολογία και την άλλη στη νομική, νομίζω ότι μπορώ να κινηθώ ευκολότερα θεωρώντας ότι πλέον και αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους", λέει στο "R" η Κυριακίδου-Βασιλειάδου Ελένη.

Στόχος και φιλοσοφία της εταιρείας «Βερμίου Γης» είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η ενσωμάτωση τους στην καθημερινή διατροφή μας, καθώς επίσης και η συνεχής αναζήτηση γεύσεων που συνδυάζουν την παράδοση, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις.


Μέσα από την συνύρπαξη των αγνών πρώτων υλών και του αυθεντικού παραδοσιακού τρόπου παρασκευής, σε σημερινές συνθήκες, η εμπνεύστρια της βιοτεχνίας "παντρεύει" το χθες με το σήμερα, διατηρώντας την αυθεντική παραδοσιακή ταυτότητα, τόσο στη διαδικασία παραγωγής, όσο και στις γεύσεις! Αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού η διατροφή, μέσα από αυτή την συνύπαρξη, διατηρεί την διαχρονική της αξία και διαιωνίζεται στις νεότερες γενιές.

Μέρος των προϊόντων που παράγονται από την «Βερμίου Γης» είναι το βούτυρο, το πασκιτάν, το ταν, η μυζήθρα, η τυρομυζήθρα (παρχαρομάνα), το ημίσκληρο (κολόθ), το ανθότυρο,  το παραδοσιακό κασέρι, το μανούρι, το εβρεστόν, η μακαρίνα, ο τραχανάς (νηστίσιμος και παραδοσιακός), το ψημένο καλαμποκίσιο αλεύρι (φούρνικο), το πλιγούρι, το σιταρένιο κορκότο και το καλαμποκίσιο κορκότο.

Το 2012, το παραδοσιακό ζυμαρικό Εβρεστόν της «Βερμίου Γης», κέρδισε τη 1η θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες γαστρονομικές επιλογές πανελληνίως!

Παράλληλα με την ελληνική αγοράς, λέει η ιδιοκτήρια, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει και τα πρώτα της βήματα στις αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, μας αποκαλύπτει η ίδια έχει ξεκινήσει μία εκτενή συνεργασία με εταιρεία της Κύπρου, ενώ αναζητά και άλλες αγορές όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Πηγή: Reporter