Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Παραμύθια από τον Πόντο - Τα αξέχαστα παιδικά μας χρόνια

Παραμύθια από τον Πόντο - Τα αξέχαστα παιδικά μας χρόνια

Τα λαϊκά παραμύθια είναι καθρέφτες πολιτισμού, μικρά αριστουργήματα φαντασίας και λόγου που συμπυκνώνουν μνήμες, όνειρα αλλά και ελπίδες.

Ιδιαίτερα τα παραμύθια της προσφυγιάς είναι μια πολύτιμη και διαχρονική συλλογή όχι μόνο γι’ αυτό που είναι αλλά και για τα όσα συμβολίζουν.

Κάθε ξεριζωμός, μαζί με τις απώλειες και την οδύνη, καταφέρνει να κουβαλάει μαζί του την πολιτιστική του κληρονομιά και τις αξίες.

«Τα παραμύθια από τον Πόντο» κουβαλούν ένα βαρύ πολιτιστικό φορτίο και το βιβλίο αυτό έχει ως κύρια επιδίωξη να δει τις λαϊκές διηγήσεις από αυτά τα μοναδικά, άξια και καλόπιστα χρόνια να λειτουργούν ξανά. Τα παραμύθια του βιβλίου, ξεχωρίζουν για το ύφος, την απλότητα, τη συναισθηματική φόρτιση που κουβαλούν αλλά και την εικονογράφησή τους, βασισμένης στη βυζαντινή τεχνοτροπία.


Απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και σε όσους αναζητούν κάτι από τη χαμένη αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας...

Είκοσι εννέα λαϊκά παραμύθια από τον Πόντο, που κλείνουν μέσα τους μνήμες από τις αξέχαστες πατρίδες και φέρνουν τα σημερινά παιδιά σε επαφή με τα ηθικά διδάγματα, αλλά και το πηγαίο χιούμορ της λαϊκής σοφίας, συγκέντρωσε και εικονογράφησε η συνταξιούχος δασκάλα Χρυσάνθη Συμεωνίδου.

Είκοσι εννέα εικονογραφημένα λαϊκά παραμύθια από τον Πόντο στη νεοελληνική γλώσσα και την ποντιακή διάλεκτο.

Η εικονογράφηση της έκδοσης έγινε από την ίδια την κ. Συμεωνίδου, με εικόνες που συνδυάζουν όμορφα τη βυζαντινή τεχνοτροπία με στοιχεία της λαϊκής ζωγραφικής.

Το βιβλίο συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με λεξιλόγιο της ποντιακής, συνοπτική ιστορική αναφορά στον Πόντο και χάρτη της γενέτειρας γης των Ποντίων στον Εύξεινο Πόντο.