Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μαθήματα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη

Μαθήματα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη

Την πραγματοποίηση κύκλου επτά επιμορφωτικών διαλέξεων με αντικείμενο την  ιστορία και την κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, κατά τη διάρκεια της 4ης Τακτικής Συνεδρίασης του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τίτλο «Έξι Τετάρτες και μία Δευτέρα: Νοσταλγικά ταξίδια στον Πόντο» διοργανώνει  από το Μάρτιο  έως  τον Απρίλιο 2014 o Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης. Η υλοποίηση του προγράμματος -στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν 100 έως 120 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- δεν επιβαρύνει  οικονομικά το Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται αφιλοκερδώς από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και διδάκτορες Ιστορίας.

Σκοπός των μαθημάτων ιστορίας και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι να ενισχυθεί το ιστορικό πεδίο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να μεταφέρουν τη γνώση που θα αποκτήσουν στους μαθητές τους σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης και πρόσθεσε: «Μετά από την θέσπιση των μαθημάτων Ποντιακής Διαλέκτου προς τους δημότες που το επιθυμούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης το επιμορφωτικό πρόγραμμα διαλέξεων προς τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων της πόλης μας. Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο και διευρύνουμε την προσπάθεια για τη διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου και τη διάσωση της παράδοσης, της ιστορίας και της κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού».

- Σωφρόνης Χατζησαββίδης, Καθηγητής Γλωσσολογίας ΑΠΘ
12 Μαρτίου 2014 - Η Ποντιακή Διάλεκτος

- Αντώνης Παυλίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας - Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
17 Μαρτίου 2014 - Το πολιτιστικό υπόβαθρο των Ελλήνων του Πόντου

- Θεοδόσης Κυριακίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας
19 Μαρτίου 2014 - Τα μοναστήρια και οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου

- Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας
26 Μαρτίου 2014 - Η οικονομία στον Πόντο

- Κώστας Φωτιάδης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
2 Απριλίου 2014 - Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

- Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Βιολογίας Α.Π.Θ.
9 Απριλίου 2014 - Η διατροφή στην καθημερινότητα και στην λαογραφία του Πόντου

- Ευστάθιος Πελαγίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
30 Απριλίου 2014 - Πρόσφυγες και σύγχρονη Ελλάδα

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνουν μόνο ηλεκτρονικά από 4 έως 10 Μαρτίου 2014 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο e-mail a.moutsiou@thessaloniki.gr και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μετά το ολοκλήρωση των διαλέξεων θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τουλάχιστον πέντε από τις επτά διαλέξεις. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του 34ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, (οδός Αρριανού 3, και ώρες 18:00 – 20:00).

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του Πανελλήνιου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών έχει οριστεί ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Ευστάθιος Πελαγίδης και συντονιστής ο Β΄ Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Ανθόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, (οδός Κ. Καραμανλή 38Β) στα τηλέφωνα: 2310841498 και 2310841109 (Αναστασία Τσιτουρίδου).