Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Επιστολές του Μιχάλη Χαραλαμπίδη σχετικά με το Διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Επιστολές του Μιχάλη Χαραλαμπίδη σχετικά με το Διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Λάβαμε και δημοσιεύουμε τις 2 παρακάτω επιστολές του Μιχάλη Χαραλαμπίδη σχετικά με το Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία και τις σφαγές των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2014, στην αίθουσα του Palais des Académies στο Collège Belgique (Rue Ducale, 1, Β-1000 Bruxelles) στις Βρυξέλλες. 


Αγαπητέ κ. Κουλουμπαρίτση

Διάβασα προσεκτικά τα κείμενα που μου στείλατε.

Στην επιστολή σας γίνεται αναφορά – πρόσκληση σε συνέδριο για την γενοκτονία των Ποντίων. Στο εισαγωγικό όμως του προγράμματος του συνεδρίου κείμενο, ως τίτλος του συνεδρίου, μπαίνει το διαζευτικό ερωτηματικό ή σφαγές, genocide ou massacre.

Στο ίδιο κείμενο, το γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μπαίνει σε εισαγωγικά, «Genocide grec pondique”.

Στην πρόταση μου να αφαιρεθεί το ou massacre από τον τίτλο μου απαντήσατε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από την Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου. Εμείς όμως δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε ζητήματα ουσίας και αρχών. Όταν η Ακαδημία είναι περισσότερο ελεύθερη από γεωπολιτικές δεσμεύσεις και κρατικές σκοπιμότητες τότε θα έχει μια άλλη προσέγγιση της υπόθεσης και συνάντηση μαζί μας.

Για τους γεωπολιτικούς λόγους της λήθης της γενοκτονίας των Ποντίων μίλησα από την αρχή του διανοητικού και πολιτικού αγώνα μας.(Στο, Το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα – Το Ποντιακό Ζήτημα στον Ο.Η.Ε. 6η έκδοση. Εκδ. Στράβων).

Από την στιγμή που τίθεται αυτός ο  περιορισμός από την Ακαδημία θα μπορούσε ένα συνέδριο για την γενοκτονία των Ποντίων να οργανωθεί από τα δυο Πανεπιστήμια που πιστεύω δεν θέτουν ζητήματα περιορισμών και ελέγχων.

Άκουσα με προσοχή την προβληματική σας για τον ανθρώπινο πόνο των θυμάτων. Το διάβασα και στο κείμενο σας. Θα ήθελα να διαβάσω το βιβλίο σας. Αυτή η οπτική είναι ενδιαφέρουσα, διαπερνά και χαρακτηρίζει τον λόγο μου.

Θα μπορούσε να γίνει ένα συμπόσιο με αυτήν την ενδιαφέρουσα θεματική χωρίς όμως χρήση της Ποντιακής υπόθεσης και κατηγοριοποίηση της σε σφαγές.

Μπορούμε να βρούμε έξυπνους τίτλους συνεδρίων για αυτό το ζήτημα.

Μετά όμως τριάντα χρόνια διαδοχικών δικαιώσεων και αναγνωρίσεων της Ποντιακής υπόθεσης, παρ’ όλες τις έσωθεν κομματοκυβερνητικές υπονομεύσεις, δεν θα μπορούσε κανείς να συμμετέχει, σε ένα συμπόσιο που μας επιστρέφει στην προ αυτής της τριακονταετίας περίοδο. Όταν την λήθη και την σιωπή αντικαθιστούσε η κρατική και κομματική αριστεροδεξιά προπαγάνδα, όχι Επιστήμη, περί διωγμών και σφαγών. Όχι όμως γενοκτονίας στον Πόντο.

Σε ένα συνέδριο μάλιστα που γίνεται στις Βρυξέλες, σε ένα από τα κέντρα της Ε.Ε. και σε μια περίοδο που οι ανθρωπιστικές ιδέες για τον Πόντο και την Μικρά Ασία έχουν πολλούς συνομιλητές.

Θα ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος.

Θα χαρώ να σας δω στην Αθήνα στην προσεχή επίσκεψη σας

Γλυφάδα Αιξωνή 28 – 9 - 2013

Σας χαιρετώ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Θα ήμουν ανήθικος

Θα ήμουν ανήθικος και όχι μόνον ανήθικος αν συμμετείχα σε ένα συνέδριο με θέμα: Αρμένικη γενοκτονία ή σφαγές καθώς και τον παρόμοιο Αρμενική γενοκτονία και σφαγές. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτό το συνέδριο δεν θα συμμετείχε κανείς αξιοπρεπής Αρμένιος ή Αρμένια αλλά μόνον στρατολογημένοι ψευτοαρμένιοι ή τυχοδιώκτες Αρμένιοι.

Όταν μάλιστα και σήμερα, ένα αιώνα μετά το έγκλημα, υπάρχουν Διεθνώς αμετανόητοι ένοχοι που αρνούνται την γενοκτονία των Αρμενίων, προστατεύοντας το γενοκτονικό Τουρκικό Κράτος.

Θα ήμουν ανήθικος και όχι μόνον, ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως επιστήμονας, ως πολιτικό πρόσωπο, ως Έλληνας.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013