Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης: «Εγώ πα ποιος είμαι κι ευτάτε όλα ατά για τ' εμέν»;

Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης: «Εγώ πα ποιος είμαι κι ευτάτε όλα ατά για τ' εμέν»;

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη διοργανώνει το Σάββατο, ώρα 19.00 στη Νέα Σμύρνη, οδός Αγνώστων Μαρτύρων 73, τηλ.2109325521, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Το ανάκτορο της Γκονούρ στη Μαργιανή του Τουρκμενιστάν παρουσιάζει ομοιότητες μ' αυτό της Κνωσού Θα μιλήσουν οι: Ευρυδίκη Κεφαλίδου, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, με θέμα «Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: ένας "ποιητής" της Αρχαιολογίας», Ηλίας Πετρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, με θέμα «Κατάθεση μνήμης για τον εξαίρετο επιστήμονα και φίλο», Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο οποίος θ' αφηγηθεί στιγμές από την προσωπική τους γνωριμία.

- Παγκόσμιος Ελληνας;

«Αναμφισβήτητα ναι. Ήταν ένας Ελληνας με τεράστιο κύρος και διεθνή αναγνώριση, οικουμενικός και διαχρονικός. Το μαρτυρούν οι πολλές τιμητικές διακρίσεις που του αποδόθηκαν από Ελληνες και ξένους».

- Μέγιστος αρχαιολόγος και ταπεινός άνθρωπος;

«Επί 35 χρόνια διενεργούσε τις μεγαλύτερες ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν, όπου ανακαλύπτει το άγνωστο στον επιστημονικό κόσμο Βασίλειο της Μαργιανής (3ης χιλιετίας π.Χ.). Με τα ευρήματα της νεκρόπολης του ανακτόρου της Γκονούρ αποδεικνύει ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην περιοχή 1.600 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα αναπτύσσει τη θεωρία ότι ο Ζωροαστρισμός πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή αυτή. Η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Βακτριανή με τα 20.000 χρυσά ευρήματα αμύθητης αξίας χαρακτηρίστηκε "Η ανακάλυψη του 20ού αιώνα". Αυτός ο σπουδαίος επιστήμονας ήταν πολύ ταπεινός και απλός άνθρωπος. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι όταν τον τιμούσαν αναρωτιόταν: "Εγώ πα ποιος είμαι κι ευτάτε όλα ατά για τ' εμέν;". Δηλαδή, εγώ ποιος είμαι και κάνετε όλα αυτά για μένα;».

- Τι δεν ξεχνάτε;

«Ήμασταν εγκάρδιοι φίλοι και ένιωθα χαρά, τιμή και υπερηφάνεια. Την ακτινοβολία της προσωπικότητας, την ανατολίτικη θυμοσοφία, το ιδιότυπο χιούμορ και την αφοπλιστική απλότητα και ειλικρίνειά του. Ηταν καταδεκτικός και βαθυστόχαστος, χωρίς ίχνος έπαρσης, μεθοδικός, εργατικός, πεισματάρης, υπερήφανος που ήταν Ελληνας Πόντιος, γενναιόδωρος και γαλαντόμος. Ανοιχτόκαρδος, του άρεσε το κρασί και η μουσική. Μανιώδης ταβλαδόρος, παίζαμε συχνά και το χαιρόμασταν σαν μικρά παιδιά».

- Είδατε τις ανασκαφές;

«Είχαμε ταξιδέψει εκεί. Είδαμε την τεράστια έκταση του χώρου των ανασκαφών με τους ανοικτούς τάφους, τα σπουδαία ευρήματα που συνεχώς ανακάλυπτε η σκαπάνη του στο ανάκτορο της Γκονούρ στην έρημο Καρακούμ, την υποδειγματική ξενάγηση και φιλοξενία του. Την αναγνώριση, την εκτίμηση και το σεβασμό στον ίδιο και το έργο του από τους απλούς κατοίκους, τους επιστήμονες και τις αρχές της Τουρκμενίας. Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή των πιο γνωστών αρχαιολόγων του κόσμου στην πόλη Μαρί, που επιβεβαίωσε την άποψη του Βίκτωρα ότι στην Αρχαία Βακτρία ήκμασε ο πέμπτος σπουδαιότερος πολιτισμός του αρχαίου κόσμου».

- Ηταν ολιγαρκής;

«Του έφτανε μια στήριξη της τάξης των 15.000 ευρώ το χρόνο· αρκούσαν για να συνεχίσει το έργο του. Ποσά του πρόσφεραν ξένοι φορείς και τα αρνιόταν· ήθελε να χρηματοδοτηθεί από την πατρίδα του και όταν τελειώσει η αναστήλωση του ανακτόρου, να αναρτήσει μία επιγραφή που να γράφει ότι έγινε με χρηματοδότηση της Ελλάδας».

- Η Ιστορία θα γράψει;

«Ένας μεγάλος Ελληνας, ο Μέγας Αλέξανδρος, έχτισε μνημεία και άφησε τη σφραγίδα του περίπου 2.400 χρόνια πίσω στην αρχαία Βακτρία, που θάφτηκαν κάτω από τη σκόνη του χρόνου. Και τι μεγαλείο, τι συγκίνηση! Να έλθει ένας άλλος σπουδαίος Ελληνας, ο μεγάλος αρχαιολόγος Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης, να ανασκάψει και να φέρει στο φως αυτό τον αρχαίο πολιτισμό και συγχρόνως να μεταφέρει την ελληνική σκέψη και ψυχή εκεί».

- Ετοιμάζετε λεύκωμα;

«Ναι. Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών συγκεντρώνει στοιχεία, δημοσιεύματα, αφηγήσεις και σύντομα θα προβεί στην έκδοση ενός τεύχους, αφιέρωμα στη μνήμη του».