Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Που αποδίδει ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης το τουρκικό αίτημα για μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά


Σε καθαρά τουριστικούς λόγους αποδίδει ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης, το τουρκικό αίτημα μεταφοράς της ιστορικής θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο στην Τραπεζούντα, για τις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου το 2014.

Το εν λόγω αίτημα διατύπωσε ο δήμαρχος της περιοχής Μάτσκα της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ" στις 3 Μαρτίου.

Πάντως εκπρόσωποι του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά Βερμίου ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν έχουν πληροφορηθεί την ύπαρξη τέτοιου αιτήματος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Φωτιάδης τονίζει ότι "θα μπορούσε τον δεκαπενταύγουστο, στο πλαίσιο του εορτασμού να μεταφερθεί στην Τραπεζούντα η αυθεντική εικόνα και όχι αντίγραφό της. Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει εφόσον αγωνιστούν οι ντόπιοι ποντιόφωνοι, μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί της περιοχής ώστε τα μοναστήρια που αφήσαμε εκεί, η Παναγία Σουμελά, ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα να ξαναλειτουργήσουν ως ορθόδοξα μοναστήρια. Τότε θα υπάρχει μια πρόταση συζήτησης" προσθέτει.

Άλλωστε επισημαίνει ότι η εικόνα είθισται να μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή προκειμένου να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

"Ήδη μεταφέρεται σε διάφορες μητροπόλεις ανά τη χώρα όπου γίνεται προσκύνημα. Θα μπορούσε ενδεχομένως αυτό να γίνει και στην Τραπεζούντα, όχι μόνο για τους κρυπτοχριστιανούς που υπάρχουν εκεί αλλά και για τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Ρωσίας και της Γεωργίας που επισκέπτονται την περιοχή για να ανάψουν ένα κερί" σχολιάζει.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα μπορούσε να γίνει "μόνο εφόσον έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ξαναλειτουργήσουν τα μοναστήρια και αποφεύγονται περιστατικά όπως η μετατροπή, πριν από έναν χρόνο, της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε τζαμί".

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά Βερμίου, το εν λόγω προσκύνημα ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της ομώνυμης μονής, που επί 16 αιώνες αποτελούσε σύμβολο και πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η μονή ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. σε σπήλαιο του απόκρημνου όρους Μελά της Τραπεζούντας και σε υψόμετρο 1063 μέτρων, από δύο μοναχούς, με αποκάλυψη της Παναγίας.

Η θαυματουργός εικόνα της, χαράχθηκε πάνω σε ξύλο από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες του αγιασματικού νερού του μοναστηριού που αναβλύζει μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο.

Το 1923 η εικόνα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της αγ. Βαρβάρας. Το 1931 με ενέργειες του Ελ. Βενιζέλου ο ένας από τους δύο εναπομείναντες ζωντανούς μοναχούς της ιστορικής μονής ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για τον Πόντο, ξέθαψε τα κειμήλια και τα έφερε στην Ελλάδα.

Το 1951 άρχισε η ανέγερση της νέας Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο. Εκεί μεταφέρθηκε και η περιώνυμη εικόνα μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας, χιλιάδες επισκέπτες (Πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά για να προσκυνήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο.

Πηγή: Romfea

Σχετικά θέματα 

- Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ζητούν οι Τούρκοι για τη φετινή Θεία λειτουργία στην Τραπεζούντα!