Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τα ελληνοχριστιανικά μνημεία του Πόντου

Τα ελληνοχριστιανικά μνημεία του Πόντου
Τα ελληνοχριστιανικά μνημεία του Πόντου
του Φόρη Πεταλίδη

Οι διήμερες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων, άρχισαν το πρωί της Κυριακής, στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, με την τέλεση από τον επίσκοπο Ευμενείας Μάξιμο μνημοσύνου για τα θύματα της Γενοκτονίας, στο οποίο μίλησε ο συντονιστής της εκδήλωσης και επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Στέφανος Τανιμανίδης. Όπως είπε ο κ. Τανιμανίδης, «ο όπου γης Ποντιακός ελληνισμός, 95 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους την περίοδο 1914 - 1923 από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές, δεν επιδιώκει τίποτε περισσότερο από το να πείσει την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν, όπως αυτό επισημάνθηκε και το 2006, σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Τη Δευτέρα το πρωί, αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των ποντιακών οργανώσεων, της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, του ΠΑΣΠΕ και της ΠΟΠΣ είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Elmar Brok, τον επικεφαλής στα θέματα της Τουρκίας στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean - Christophe Filori, το Γερμανό ευρωβουλευτή τουρκικής καταγωγής στη μικτή κοινοβουλευτική ομάδα για σχέσεις με την Τουρκία Ismail Ertug, καθώς και με επικεφαλής ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων.

Το απόγευμα της Δευτέρας, σε ημερίδα που διεξήχθη σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία για την επαναλειτουργία της Αγία Σοφίας Τραπεζούντας από τζαμί σε μουσείο και ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή, τόνισε πως «σύμφωνα με την ψηφισμένη πλέον απόφαση, ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παράλληλα αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου».

Ο ποντιακής καταγωγής υπουργός Τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης, τόνισε πως «η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ποτέ πλήρως να ενταχθεί στην ΕΕ, αν δε σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δε συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν».

Ο Alexander Graff Lambsdorf, αντιπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας ΕΕ και Τουρκίας, τόνισε πως «η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η συνέχιση του διαλόγου ένταξης στην ΕΕ έχει να κάνει και με το σεβασμό της ιστορίας και του πολιτισμού λαών που έζησαν ή ζουν στην επικράτειά της, καθώς και το σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων τους».

Ο εισηγητής της εκδήλωσης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Στάθης Ταξίδης, τόνισε πως «μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης αλλαγής χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί» και θύμισε στους συνέδρους ότι το «σύγχρονο τουρκικό κράτος οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα χιλιάδων αθώων θυμάτων και οφείλει να αλλάξει επιτέλους αυτήν την αδιέξοδη πολιτική. Η τρέχουσα πολιτική, προφανώς, τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας της αποταυτοποίησης των μνημείων στην πορεία για την ενίσχυση του ισλαμικού προσώπου του κράτους».

Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», δικηγόρος και εισηγητής της εκδήλωσης, Χαράλαμπος Αποστολίδης, κατέθεσε πρόταση προς τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, «τα φυλασσόμενα σε διάφορους χώρους στην Τουρκία κειμήλια της μονής της Παναγίας Σουμελά να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισμένους χώρους της, για να είναι προσβάσιμα στους χιλιάδες που κάθε χρόνο την επισκέπτονται. Η Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, που βρίσκεται στην Τραπεζούντα, επιβάλλεται να στεγάσει αυτά τα κειμήλια, ώστε κάθε επισκέπτης να είναι σε θέση να ταξιδέψει στο χρόνο, σ' έναν ατόφιο ελληνικό, βυζαντινό πολιτισμό, αδιάσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτισμού, ως μέρος του συνόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Ο αρμενικής καταγωγής επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων της ΑRF, Γκίρο Μανογιάν, τόνισε πως η πολιτική του παντουρκισμού, που επιχειρήθηκε στην Τουρκία την περίοδο 1914-1923, είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 αθώων ψυχών, Αρμενίων και Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την καταστροφή και τη σύληση ιστορικών χριστιανικών μνημείων.

Στην ημερίδα παρέστη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, Κασπάρ Καραμπετιάν, που μετέφερε την απόφαση του φορέα του οποίου προεδρεύει για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, είπε ότι «ενενήντα πέντε χρόνια μετά τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία, τα εδάφη του Πόντου μπορεί να μην ανήκουν στην Ελλάδα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι διεγράφησαν από τη μνήμη του ελληνισμού».

Στη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν τρία DVD με φωτογραφικό υλικό με αντίστοιχα με τις εισηγήσεις θέματα, ενώ λειτούργησε και έκθεση σχετικής θεματικής φωτογραφίας για τον αλησμόνητο Πόντο, σε επιμέλεια της Ελένης Σαββίδου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι ευρωβουλευτές Μαριέτα Γιαννάκου, Μαριλένα Κοππά, Κρίτων Αρσένης και οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουπλής και Γαβριήλ Αβραμίδης. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ, Γιάννης Μωυσίδης, και η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ, Βούλα Τεκτονίδου.

Την ημερίδα έκλεισαν χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Καλαμαριάς, που χόρεψαν τον πυρρίχιο Ποντιακό χορό υπό τους ήχους της λύρας του Αθανάσιου Στυλίδη και του νταουλιού του Κώστα Ζώη.