Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Τη λύπη της εκφράζει με ανακοίνωση της η ΟΣΕΠΕ για τη Sano Halo

Της λύπη εκφράζει με ανακοίνωση της η ΟΣΕΠΕ για τη Sano Halo
Της λύπη της εκφράζει με ανακοίνωση της η ΟΣΕΠΕ για τη Sano Halo
 
Έφυγε από κοντά μας τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Απριλίου 2014, σε ηλικία 105 χρόνων, η Σάνο Χάλο (Ευθυμία Βαρυτιμίδου του Χαραλάμπους).

Η Σάνο Χάλο ήταν ένας ακόμη μάρτυρας, που σε παιδική ηλικία έζησε την τραγωδία του Ελληνισμού του Πόντου. Μέσα από την προσωπική της ιστορία, αναδείχθηκε η υπόθεση της εξόντωσης και της Γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αλλά επίσης Αρμενίων και Ασσυρίων της Ανατολής, οι οποίοι υπήρξαν τα τραγικά θύματα του νεοτουρκικού καθεστώτος.

Έτσι όλα αυτά καταγράφηκαν από τη κόρη της, κ. Θία Χαλο (Thea Halo) στο βιβλίο «Not Even My Name» (“Ούτε Καν το Όνομα Μου”), το οποίο ανέδειξε σε όλο τον κόσμο το ζήτημα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Η «Γιαγιά του Πόντου» όπως την αποκάλεσαν αρκετοί, κατάφερε να ανακαλύψει την ιστορική και εθνική της ταυτότητα και να εξιστορήσει όλα τα δραματικά γεγονότα που έζησε μέσα από ένα βιβλίο.

Η Σάνο και η Θία Χάλο απέκτησαν την Ελληνική υπηκοότητα τον Ιούνιο του 2009 μετά από τις προσπάθειες και την επιμονή των Ποντίων αδελφών μας στην Αμερική. Ένας διακαής πόθος και για τις δύο είχε πλέον εκπληρωθεί. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατά την επίσκεψη τους στην Ελλάδα έγιναν δεκτές τόσο από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, όσο και από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα.

Ένα άλλο στοιχείο του μεγαλείου ψυχής που χαρακτηρίζει την «Γιαγιά του Πόντου» αναδείχθηκε από τα λόγια της Θεία Χάλο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιο έτους. Όπως είπε η μητέρα τους δεν τους μεγάλωσε με μίσος. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχε κηλιδωθεί η μνήμη με αυτό το συναίσθημα. Παρ’ ό,τι ήταν παιδί όταν έζησε την τραγωδία του εκτοπισμού ήξερε να διακρίνει μεταξύ λαού και κυβερνώντων, πρόσθεσε η κα Χάλο.

Η ιστορία και το βιβλίο για τη Σάνο Χάλο ας αποτελέσουν σύμμαχο για όλους μας σήμερα στην προσπάθεια για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.

Αιωνία της μνήμη.

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Μαυρίδης

ο Γεν. Γραμματέας
Αναστάσιος Σιδηρόπουλος


Σχετικά θέματα