Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων απέστειλε η ΠΟΕ για το βιβλίο του Καθηγητή Κώστα Φωτιάδη

Επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων απέστειλε η ΠΟΕ για το βιβλίο του Καθηγητή Κώστα Φωτιάδη
 
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων απέστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία για την επανέκδοση του τόμου για τη Γενοκτονία των Ελλήνω του Πόντου στην ελληνική και την έκδοση των μεταφράσεων του καθηγητή Κωσταντίνου Φωτιάδη.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Κατόπιν τούτου η Βουλή των Ελλήνων ανέθεσε στον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη τη συγγραφή ενός συνοπτικού τόμου για την τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Η έκδοση αυτή ολοκληρώθηκε το 2004 και παράλληλα η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε στη μετάφραση αυτού σε έξι γλώσσες με σκοπό τη διανομή του σε κοινοβούλια του εξωτερικού, διπλωματικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Μάλιστα τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και των μεταφράσεων παραχωρήθηκαν από τον δημιουργό στην Βουλή των Ελλήνων, εφ’ όρου ζωής.

Ωστόσο, τελικώς τυπώθηκε μόνο η ελληνική έκδοση, της οποίας τα αντίτυπα ήδη έχουν εξαντληθεί. Μάλιστα στις 21 Δεκεμβρίου 2010 εστάλει επιστολή προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, την οποία υπέγραφαν 114 Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου από όλες τις πτέρυγες, με την οποία ζητούσαν την επανέκδοση του τόμου στην ελληνική και την έκδοση των μεταφράσεων με άμεση προτεραιότητα αυτών στην αγγλική και ρωσική γλώσσα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως και σήμερα.

Με την παρούσα επιστολή-αίτημα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τα 431 πρωτοβάθμια σωματεία που αυτή εκπροσωπεί, επανυποβάλει το αίτημα της επανέκδοσης του τόμου στην ελληνική και την έκδοση των μεταφράσεων, καθώς αυτό θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Παρακαλούμε δε να μας απαντήσετε εγγράφως, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, για πορεία του αιτήματος μας και σχετικά με το τι προτίθεστε να πράξετε επ’ αυτού.

Χρέος της Πολιτείας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ιερό καθήκον της η συνδρομή στον αγώνα δικαίωσης της μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γεγονός που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό όπως και τα άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας.

Γνωρίζοντας την ποιότητα της πολιτικής σας διαδρομής και την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τα εθνικά θέματα σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.
 
Με ξεχωριστή τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης
Δικηγόρος