Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές αγνωίζονται τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές αγνωίζονται τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα τιμήσουν τη μνήμη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, συμμετέχοντας στο τουρνουά, που διοργανώνει η Ελλάς Ποντίων. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 10:30 π.μ. με κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο, που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο Ορυζομύλων Αιγάλεω στην περιοχή Νταμαράκια και στη συνέχεια θα γίνουν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις στις οποίες εκτός από τους παλαίμαχους Ελλάδας Ποντίων και ΑΕΚ θα συμμετέχουν και αυτοί του Απόλλωνα.

Γραφεί ο Δημήτρης Κουμουρτζής

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, η 19η Μαΐου. Μια ημέρα, που στην Τουρκία αποτελεί εθνική γιορτή για τη νεολαίας της, αφού θεωρούν ότι ο απώτερος στόχος και σκοπός που ήταν ο αφανισμός της Ποντιακής φυλής επετεύχθη. Για όσους θεωρούν ότι είμαι υπερβολικός, θυμίζω την «μνημειώδη» φράση του Μουσταφά Κεμάλ «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε...», που αναφέρονταν στους Έλληνες Πόντιους της Μικράς Ασίας.

Η 19η Μαΐου ήταν η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ποντιακής γενοκτονίας. Από το 1916 άρχισε η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο και κράτησε οκτώ χρόνια με απολογισμό 350.000 νεκρούς ενώ στις περιοχές τους δεν έγινε ποτέ πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Γιατί η αναφορά σε όλα αυτά; Απλά για να μην ξεχνάμε.

Και επειδή η ΑΕΚ είναι το απώτατο σύμβολο των «χαμένων» αλλά αλησμόνητων πατρίδων, οι βετεράνοι άσσοι της, δεν ξεχνάνε τη γενοκτονία των Ποντίων.

Και για τρίτη φορά στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελλάς Ποντιων, και συμμετέχουν στο  ποδοσφαιρικό τουρνουά, για να τιμηθεί η γενοκτονία των Ποντίων, που είναι σύμβολο για τον Ελληνισμό, αλλά και τις «χαμένες» πατρίδες.

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές αγνωίζονται τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  
Άλλωστε τις χαμένες πατρίδες, όπως δεν τις ξεχνούν οι Πόντιοι, έτσι δεν τις λησμονούν και οι βετεράνοι της ΑΕΚ. Μη ξεχνάμε  μάλιστα, ότι πολλοί  απ' αυτούς, έχουν Ποντιακή και προσφυγική καταγωγή. Μεταξύ άλλων οι Μίμης Παπαϊωάννου, Στέλιος Σεραφείδης, Κώστας Νεστορίδης, Κοσμάς Πεσιρίδης, Κώστας Νικολαϊδης, Ηλίας Ατματσίδης και άλλοι.

Γι΄ αυτό και τα τελευταία χρόνια, οι βετεράνοι της ΑΕΚ συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που γίνονται για τη γενοκτονία των Ποντίων, καταθέτοντας την ποδοσφαιρική τους ιστορία, και τιμώντας και τους ιδρυτές της Ένωσης, που είχαν Ποντιακή καταγωγή.

Κάθε χρόνο λοιπόν στις 19 Μαϊου, ξεπερνάμε τη λήθη και επιδιώκουμε να τιμήσουμε τη μνήμη.

Οι διευκρινίσεις για την ημερομηνία και το τελετουργικό

Αύριο βέβαια δεν είναι 19 αλλά 11 Μαϊου. Γιατί λοιπόν, οι αγώνες του τουρνουά που κάνει η Ελλάς Ποντίων, γίνονται οκτώ ημέρες νωρίτερα; Ο Γιάννης Ατματσίδης, βασικό στέλεχος στον Σύνδεσμο παλαιμάχων της Ελλάς Ποντίων, μας διευκρινίζει: «Για να τιμηθεί η μνήμη της Γενοκτονίας κάθε χρόνο εκτός από τους αγώνες παλαιμάχων γίνεται και ένα τελετουργικό. Τόσο κατά την διάρκεια της κατάθεσης των στεφανιών, όσο και στους αγώνες. Και σ' αυτό το τελετουργικό συμμετέχουν τα μέλη του χορευτικού-πολιτιστικού συλλόγου "Καύκασος". Επειδή υπάρχουν οι Δημοτικές εκλογές στις 18 Μαίου και την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν σειρά από εκκρεμότητες, οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού συλλόγου μας προέτρεψαν να κάνουμε μια εβδομάδα νωρίτερα το τουρνουά. Είναι λοιπόν μεγάλη η χαρά μας γιατί δέχτηκαν οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ να συμμετέχουν στην εκδήλωση μνήμης που θα διοργανώσουμε, αφού στο γήπεδό μας, θα έλθουν "ιερά τέρατα" του ποδοσφαίρου. Και για εμάς, που οι περισσότεροι είμαστε οπαδοί της ΑΕΚ, είναι μεγάλη τιμή ότι θα δούμε τους Νεστορίδη, Παπαϊωάνου, Μαύρο, Σεραφείδη και όλους τους άλλους άσους του παρελθόντος της ομάδας που λατρέψαμε»

Όσον αφορά στο τελετουργικό, να αναφέρουμε ότι μετά τη δοξολογία και γύρω στις 10:30 π.μ., οι αποστολές των τριών ομάδων που θα συμμετέχουν στο τουρνουά, θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο των Ποντίων, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μετά το γήπεδο Οριζομύλων-περιοχή Νταμαράκια στο Αιγάλεω-στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης.

Και γύρω στις 11:30 θα αρχίσουν οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Στον πρώτο αγώνα αντίπαλοι θα είναι οι βετεράνοι της ΑΕΚ και οι αντίστοιχοι της Ελλάς Ποντίων. Και θα ακολουθήσει ο αγώνας Ελλάς Ποντίων-Απόλλων, για να ολοκληρωθεί το τουρνουά με τον αγώνα ΑΕΚ-Απόλλωνα

Με άσους «σημαίες» η αποστολή της ΑΕΚ

Επειδή ο σκοπός των αγώνων είναι κάτι παραπάνω από ιερός, οι υπεύθυνοι της ομάδας Μιχάλης Σιμιγδαλάς και Χρήστος Αντωνόπουλος, επεδίωξαν,  παρά το γεγονός, ότι η εκδήλωση γίνεται Κυριακή πρωί να «επιστρατεύσουν» ο, τι καλύτερο μπορούσαν.

Με τους βετεράνους της ΑΕΚ λοιπόν, αναμένεται στην εκδήλωση ν είναι παρόντες τέσσερις από τις μεγάλες «σημαίες» της ομάδας. Οι Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Θωμάς Μαύρος και φυσικά ο πρόεδρος Στέλιος Σεραφείδης. Από εκεί και πέρα στην αποστολή της ΑΕΚ θα είναι παρόντες και οι: Γιώργος Καραφέσκος, Χρήστος Αρδίζογλου, Γιάννης Μουσούρης. Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Απόστολος Τόσκας, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Σταύρος Λέτσας, Μάκης Χατζής, Μιχάλης Βλάχος, Μανώλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πορφύρης, Μιχάλης Πιθαρούλής, Δημήτρης Ζήσης, Θωμάς Λαγινάς, Λεωνίδας Δαδίτσος, Αθανάσιος Σαρκίρης, Τάσος Κωνσταντίνου, Αναστάσιος Αγγελόπουλος, και ο Σεραφείμ Σοφιανίτης.

Με την αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ, αναμένεται να δώσει παρόν και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Λυσσανδρος  Γεωργαμλής, όπως και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Ατματσίδης, που θ' αφήσουν για λίγο τις προεκλογικές εκστρατείες τους, για να είναι παρόντες στον ιερού σκοπό αγώνα. Επίσης, αναμένεται να είναι παρόντες και οι Γιώργος Κεφαλίδης, Ανδρέας Καρακίδης, Στέλιος Κωνσταντινίδης, Κοσμάς Πεσιρίδης, Στέφανος Καλεντέρογλου, Άρης Τσαχουρίδης, και τέλος το επίτιμο μέλος των παλαιμάχων της ΑΕΚ και εκπρόσωπος της διοίκησης Κώστας Μάρκου

Οι αποστολές Ελλάς Ποντίων και Απόλλωνα

Η Ελλάς Ποντίων, είναι περήφανη-και ελεώ ιστορικών καταβολών- ομάδα , και αναπτύσσει κοινωνική δράση . Γι' αυτό και σήμερα ετοιμάζει μια ξεχωριστή γιορτή, στην οποία συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καύκασος». Η ομάδα βετεράνων της θα αγωνιστεί με τους Ιωάννη Νεβροζίδη, Νικόλαο Δελληγιαννίδη,Γε΄βωργιο Σαββίδη, Ιωβάννη Χαλκίδη, Κώστα Ναβροζίδη, Κώστα Τεσκινίδη, Γιώργο Βιλγιρίδη, Παναγιώτη Σαρλά, Νικόλαο Φωτιάδη, Ιωάνμνη Ατματσίδη Σάββα Ευθυμνιάδη(αρχική ενδεκάδα), Βασίλη Σαββίδη, Ανδρέα Σπαντίδη, Θέμη Σαρμουκασίδη, Κώστα Συμεωνίδη, Γεωργιο Ζαρμπάμη, Κώστα Δουλγερίδη και Παναγιώτη Χαλκίδη. Ο Απόλλων αναμένεται να έχει στην αποστολή του  μεταξύ άλλων τους Παντέλη, Ασφή, Τσιγκούλη, Εμνουήλ, Μπότζο, Αργυρίου, Παπαδάκη, Ραφαηλίδη, Κωνσταντακόπουλο, Λαζάρου, Ζουμπατόπουλο., Αποστόλου, Αθανασιάδη, Μπόντζο, Μαυρομάτη, Αργυρίου, Χατζή, Υφαντή. Κουρκούνα, Σκούρα, Καρανίκα, Γεωργαρά, Δάρα, Αλέξη, Ιωάννου, Ρούσσο, Κεφαλά, Μπάκα, Καραβέλη, Κοτταρά, Ράμμος, Μαντούκας και φυσικά τον Γιάννη Θεοχαρίδη, που είχε καταλήξει στον Απόλλωνα από την ΑΕΚ ως εκ των ανταλλαγμάτων για τη μεταγραφή του Χρήστου Αρδίζογλου.
 
Πηγή: AEK365