Κυριακή 18 Μαΐου 2014

19 Μαΐου... «Είμαι εδώ γιατί γνωρίζω, θα είμαι πάντα εδώ γιατί η Ιστορία είναι αλήθεια, γιατί η Αλήθεια είμαστε εμείς»

19 Μαΐου... «Είμαι εδώ γιατί γνωρίζω, θα είμαι πάντα εδώ γιατί η Ιστορία είναι αλήθεια, γιατί η Αλήθεια είμαστε εμείς».
19 Μαΐου... «Είμαι εδώ γιατί γνωρίζω, θα είμαι πάντα εδώ γιατί η Ιστορία είναι αλήθεια, γιατί η Αλήθεια είμαστε εμείς».
 
Γράφει η Έφη Κατσόγιαννου - Τριανταφύλλου
Ιστορικός
 
19 Μαΐου, ημέρα Εθνικής Μνήμης, ημέρα νοσταλγίας. Το να είσαι Έλληνας Ποντιακής καταγωγής φέρει μεγάλη ευθύνη. Κουβαλάς στις πλάτες σου ένα μεγάλο πολιτισμό, μια μεγάλη παράδοση, αξίες, ανθρωπιά, μια Γενοκτονία που έχει γραφτεί στην Ιστορία με το αίμα χιλιάδων ψυχών.Αν αναλογιστεί κανείς τι θα έπρεπε να προσφέρει αυτή η μέρα, ίσως να καταλάβει πως είμαστε πολύ μακρυά από το στόχο μας.

Ένα σύνθημα μπροστά και εκδηλώσεις, κατάθεση στεφάνων, πορείες, σημαίες, συγκινήσεις, ομιλίες σε άδειες αίθουσες, εκνευρισμός γιατί όλο και κάποιος θα βρεθεί να βαφτίσει τη Γενοκτονία ως μετανάστευση. Αυτή είναι η δικαίωση που ζητούν 353.000 χιλιάδες ψυχές; Αυτή είναι η ουσία που όλοι δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία, να γνωρίσουμε καλά την Ιστορία μας, να κατανοήσουμε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας και να την αναδείξουμε;

Να δώσουμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στους συντοπίτες μας την γνώση ώστε να φτάσουν στην αλήθεια, γιατί η Ιστορία δεν ξεχνά εμείς οι ίδοι ξεχνάμε και αναλωνόμαστε σε κόντρες, συμφέροντα, σε απολογισμούς εκδηλώσεων και έχουμε γίνει του «φαίνεσθαι», ξεχνώντας την ουσία. Αφήνουμε τους νέους να χορεύουν Ποντιακά χωρίς να ξέρουν την καταγωγή τους και την ταυτότητά τους. Με αυτό τον τρόπο τους στερούμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούν την αλήθεια απέναντι σε Ιστορικούς που η έρευνά τους είναι υποκειμενική και δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με ζωντανές πηγές.

Ας μην περιμένουμε μια μέρα να κρεμάσουμε ένα πανό και να ανάψουμε ένα κερί, αλλά ας ανάψουμε την φλόγα της γνώσης, ας αναλογηστούμε τι έχει προσφέρει ο Πολιτισμός μας και ας το κάνουμε όπλο στα χέρια μας. Ευτυχώς στο χώρο έχουμε άξιους ανθρώπους, γνώστες και αγωνιστές που μπορούν να μας βοηθήσουν και εμείς οι νέοι να αλλάξουμε νοοτροπία γιατί αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας. Χρέος σε αυτούς που χάθηκαν στις πατρογονικές εστίες, στο δρόμο της επιστροφής, στα καράβια του πόνου, στα χιλιοτραγουδισμένα κύματα της Μαύρης θάλασσας. Χρέος μας είναι να δουλέψουμε στους φορείς που ανήκουμε και την επόμενη χρονιά 19 Μαίου το σύνθημα να μην είναι «Δεν ξεχνώ» αλλά «Είμαι εδώ γιατί γνωρίζω, θα είμαι πάντα εδώ γιατί η Ιστορία είναι αλήθεια, γιατί η Αλήθεια είμαστε εμείς».