Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Δίπλα στο πρώτο παρχαρόσπιτο ζωντάνεψαν τα φετινά «Παρχάρια»


Στόχος του Συλλόγου «Τραπεζούντα» η δημιουργία Παρχαροχωρίου, στα πρότυπα του Πόντου

Ζωντάνεψε και φέτος το Παρχάρι του Οχυρού Νυμφαίας, για 13η συνεχή χρονιά, με το τριήμερο εκδηλώσεων «Παρχάρια 2014», που διοργανώνει με επιτυχία από το 2002 ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Πλήθος επισκεπτών αλλά και οργανωμένων πολιτιστικών αποστολών βρέθηκαν στο Οχυρό της Νυμφαίας, διασκέδασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και ανέδειξαν την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση.

Οι εκδηλώσεις, που φέτος εντάχθηκαν και στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων», ήταν τριήμερες και περιελάμβαναν:

• Την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής την παρουσίαση θεατρικής παράστασης «Ο Διογένης ιλάζ αμα κι δακ» στην ποντιακή διάλεκτο. Τα παιδιά με τις υποκριτικές τους ικανότητες προκάλεσαν τα γέλια των θεατών, αποσπώντας το θερμό τους χειροκρότημα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακά θρακιώτικα κομμάτια.

• Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η περιβαλλοντική δράση στον χώρο των Παρχαρίων. Τα παιδιά με τις οικογένειές τους και μέλη της διοίκησης του Συλλόγου ανέβηκαν στο Οχυρό και προετοίμασαν τον χώρο για τη μεγάλη εκδήλωση της επόμενης μέρας. Απομακρύνθηκαν τα λιγοστά χόρτα και σκουπίδια, καθαρίστηκε και ετοιμάστηκε ο ναός του Αγ. Γεωργίου για την Λειτουργία και τους επισκέπτες και τακτοποιήθηκαν τα κιόσκια. Δυστυχώς λόγω της βροχόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δεντροφύτευση, ωστόσο τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία προς το τέλος της δράσης, να αξιοποιήσουν την ισιάδα του Παρχαριού για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

 
• Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με την ολοήμερη υπαίθρια πανήγυρη «Παρχάρια». Η εκδήλωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως από τον πατέρα Παναγιώτη Ισπικούδη, εφημέριο Μεσσούνης. Επισκέπτες και προσκυνητές λειτουργήθηκαν στο ιδιαίτερο αυτό εκκλησάκι και είχαν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων. Νέα προσθήκη αποτελούσε το καμπαναριό της εκκλησίας που χτίστηκε πρόσφατα, στα πρότυπα του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

Βραβεύτηκαν οι Γιάννης Νικολαΐδης, Αφροδίτη Καρελιάδου και Θόδωρος Καρυπίδης

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε με το καλωσόρισμα των επισκεπτών από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αβραάμ Φωτιάδη, με τις ευχές εκ μέρους του Συλλόγου για την διεθνή μέρα της μητέρας και με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μιας και η επίσημη μέρα μνήμης μεταφέρθηκε, λόγω εκλογών, από τις 19 στις 11 Μαΐου. Στην συνέχεια βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον Σύλλογο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Νικολαΐδης και η Δημοτική Σύμβουλος και επί σειρά ετών μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Αφροδίτη Καρελιάδου. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης, εκ μέρους του Δήμου η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου και εκ μέρους της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ η κ. Χρύσα Μαυρίδου. Το «παρών» έδωσε και ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Σωτήριος Κουντουράς, όπως επίσης πλήθος εκπροσώπων όλων των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Με την παρουσία του τίμησε επίσης τα «Παρχάρια» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος στον λόγο του έκανε αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων και στην ανάγκη αναγνώρισης και απόδοσης ευθυνών.

 
Το Φεστιβάλ χορών

Ακολούθησε το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης με την κάθοδο και είσοδο στο «Παρχάρι», από το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, των χορευτών με ενωμένα τα χέρια σε κυκλικό χορό, περνώντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό υπό τους ήχους της λύρας, και με το πρόσταγμα του νταουλιού, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα θέαμα μοναδικό. Στο φεστιβάλ χορών συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων: «Η Κερασούντα και το Γαρς», «Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών», το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα», καθώς και Σύλλογοι που ήρθαν από μακριά, όπως ο Σύλλογος «Η Πατρίδα» από την Βέροια, ο Σύλλογος Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι», ο Σύλλογος Χειμωνίου «Το Μέγα Ζαλούφιο», ο Σύλλογος Νέας Βύσσας «Σ. Καραθεοδωρής» και η Ελληνική Κοινότητα Αρμενίας «Ο Πόντος». Στην πανήγυρη βρέθηκαν και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Γυναικών Υφαντών, Θρυλορίου, Σαπών, Πόρπης, Ροδόπης και ο Σύλλογός Ποντίων Χαραμπαλήδων από Θεσσαλονίκη.

 
Τη μουσική επένδυση ανέλαβαν τα ταλαντούχα παιδιά του τόπου μας, που με τις μουσικές και το τραγούδι τους ξεσήκωναν τον κόσμο. Για τους επισκέπτες έπαιξαν και τραγούδησαν ο Μιχάλης Κακουλίδης στο τραγούδι, ο Λάμπης Φουντουκίδης στην λύρα και το τραγούδι, ο Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα και το τραγούδι, ο Νικηφόρος Φουλιράς στην λύρα, το τραγούδι και το χειλιαύλι, ο Παναγιώτης Καλλιώτης στο νταούλι, ο Νίκος Σακίδης στον ήχο και το νταούλι, ο Παναγιώτης Κουσίδης στην λύρα, οι Κυριάκος και Γαβριήλ Κουσίδης στο τραγούδι, η Μαρία Τζιβανίδου στο νταούλι και τα παιδιά από την Βέροια Παύλος Καγκελίδης(τραγούδι), Γιάννης Κωνσταντινίδης (λύρα) και Νίκος Γιαγτζόγλου (νταούλι).

Επίδειξη πάλης από τον αθλητικό Σύλλογο «Δημοκρίτειο»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την επίδειξη πάλης από τον αθλητικό Σύλλογο «Δημοκρίτειο» και την βράβευση του προέδρου κ. Καρυπίδη για την συνεχή στήριξη του θεσμού των Παρχαρίων. Τους παλαιστές συνόδευσαν μουσικά ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τραπεζούντα» Αβραάμ Φωτιάδης στο νταούλι, ο Ηρακλής Κατηγκαρίδης στον ζουρνά και ο Γεννάδιος Κοτανίδης στο ακορντεόν. Στην συνέχεια ο χώρος άνηκε στους επισκέπτες, που μέχρι το τέλος δεν σταμάτησαν να χορεύουν.

 
Το πρώτο παρχαρόσπιτο αρχή του Παρχαροχωρίου

Όπως πάντα τα μέλη του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» ετοίμασαν και μοίρασαν στους επισκέπτες παραδοσιακά και μη εδέσματα, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Οι παρευρισκόμενοι, για άλλη μια φορά, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν παραδοσιακά ποντιακά τυριά, και γενικότερα παραδοσιακά προϊόντα. Την παράσταση έκλεψε η νέα προσθήκη στον χώρο του Παρχαρίου, το παρχαρόσπιτο, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Κομοτηνής και που είναι η αρχή για τον στόχο που έχει βάλει ο Σύλλογος για την δημιουργία ενός Παρχαροχωρίου στα πρότυπα των αντίστοιχων του Πόντου.

Να τονιστεί πως συνδιοργανωτές του Συλλόγου για την πραγματοποίηση των «Παρχαρίων» ήταν η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο δήμος Κομοτηναίων και η ΔΚΕΠΠΑΚ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα λεγχθέντα, στη συνεργασία και στήριξη, σε υλικοτεχνική υποδομή, του Δ΄ Σώματος Στρατού καθώς επίσης και στη συνεργασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας Κομοτηνής, όπως επίσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής. Ο Σύλλογος ευχαρίστησε επίσης τον χορηγό των «Παρχαρίων» ΒΙ.ΜΕ.ΚΑΤ Καλεντερίδης.