«Όψεις της ιστορίας και της Λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού» |
Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται κοντά στην παράδοση, την ιστορία και τις ρίζες τους έκανε ένα ακόμη μεγάλο και σημαντικό βήμα όσον αφορά το πεδίο που δραστηριοποιείται. Θέλοντας, λοιπόν, να ισχυροποιήσει τη δράση του στον ακαδημαϊκό χώρο πραγματοποίησε την Πέμπτη σε αίθουσα του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ επιστημονική ημερίδα με θέμα «Όψεις της ιστορίας και της λαογραφίας του ποντιακού ελληνισμού: διαχρονική θεώρηση». Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης και στη σφαγή του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος, όπως τόνισε ο σεβασμιώτατος, οφείλει να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα.
Ευγενία Γεωργακούδη, πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής «Ως νεολαία έχουμε χρέος να ενημερώσουμε και τις επόμενες γενιές για ό,τι πληροφορούμαστε από τις προηγούμενες».
Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την οργάνωση του φοιτητικού κόσμου και την ενεργοποίησή του στο πλαίσιο της παράδοσης, όπως ανέφερε η πρόεδρος κ. Ευγενία Γεωργακούδη και το μέλος του συλλόγου κ. Νικηφόρος Φουλιράς. Ο σύλλογος περιλαμβάνει 2 τμήματα χορού με 60 χορευτές, τμήματα εκμάθησης ποντιακής λύρας και με την εν λόγω εκδήλωση επεκτείνει τη δραστηριότητά του στον ακαδημαϊκό χώρο. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες εκδηλώσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ και στα Ελευθέρια της Κομοτηνής. «Θέλαμε να κάνουμε μια εκδήλωση σχετική με μια διαχρονική άποψη για τον ποντιακό ελληνισμό. Γι’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε σε καθηγητές του ΔΠΘ, οι οποίοι άμεσα δέχτηκαν την πρότασή μας και μας βοήθησαν στο έργο που προσπαθούμε να καταφέρουμε. Θεωρούμε ότι ως νεολαία έχουμε χρέος να ενημερώσουμε και τις επόμενες γενιές για ό,τι πληροφορούμαστε από τις προηγούμενες», ανέφερε η πρόεδρος. Η κ. Γεωργακούδη και ο κ. Φουλιράς θέλησαν να ευχαριστήσουν από καρδιάς το χοροδιδάσκαλο του συλλόγου και εμψυχωτή της δράσης τους κ. Στέλιο Νικολάου για την τεράστια προσφορά του στο σύλλογο.
Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Στους νέους έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες για το μέλλον της παράδοσής μας και της ιστορίας μας, και τα παιδιά αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας».
Περήφανη που έχει την τιμή να βρίσκεται σε μια τέτοια ημερίδα δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου κ. Χρύσα Μαυρίδου γιατί στους κόλπους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας βρίσκονται τέτοια μέλη ικανά να διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις. «Από τους νέους ελπίζουμε, σε αυτούς έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες για το μέλλον της παράδοσής μας και της ιστορίας μας, και τα παιδιά αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας», υπογράμμισε. Η κ. Μαυρίδου η οποία είναι μαζί με τον κ. Στέλιο Νικολάου από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ποντίων αποκάλυψε πως όταν γεννιόταν ο σύλλογος οραματίζονταν τέτοιες στιγμές, όπου με τη δράση του και με τέτοιες ημερίδες θα συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη αλλά και στην προβολή της ποντιακής ιστορίας και λαογραφίας. «Ευχαριστώ από καρδιάς τα παιδιά που κάνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα και τους εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο δυναμισμό να συμβάλουν στον τόπο μας», ανέφερε συγκινημένη.
Στέλιος Νικολάου, χοροδιδάσκαλος- ερευνητής ποντιακών χορών «Ο ποντιακός ελληνισμός αφορά στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και είναι πραγματικά ευχής έργο να μπορεί να αναδεικνύει ανάλογα θέματα».
Από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να λείπει ο χοροδιδάσκαλος και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε σε εισήγηση του στις «εκφάνσεις του ποντιακού χορού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών ως ιδιαίτερα αξιόλογη. «Ο σύλλογος αναλαμβάνει εξαιρετικές πρωτοβουλίες και σήμερα αναδεικνύουμε κομμάτια της ιστορίας και της λαογραφίας του ποντιακού ελληνισμού, τα οποία δεν είχαν αναδειχθεί ποτέ ως τώρα, με αξιόλογους ομιλητές. Θα είναι μια ημερίδα ορόσημο και πιστεύω ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο ποντιακός ελληνισμός αφορά στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και είναι πραγματικά ευχής έργο να μπορεί να αναδεικνύει ανάλογα θέματα», παρατήρησε.
Μανόλης Σέργης, αναπληρωτής καθηγητής λαογραφίας ΔΠΘ «Η συλλογική μνήμη του Θρυλορίου είναι πολλές φορές διχοτομημένη με την έννοια ότι θα ακουστούν δυστυχώς για άλλη μια φορά ο δεξιός λόγος, ο αριστερός λόγος και ο κεντρώος λόγος και επ’ αυτού του θέματος».
Βασικός υποστηρικτής της διοργάνωσης της ημερίδας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής λαογραφίας στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠθ κ. Μανόλης Σέργης, ο οποίος συμμετείχε και στην εκδήλωση με εισήγηση πάνω στο θέμα «Μνήμες και Λήθη της βουλγαρικής κατοχής στο Θρυλόριο Ροδόπης». Ο καθηγητής ανέφερε ότι εδώ και 10 χρόνια όπου ο ίδιος πραγματοποιεί επιτόπια έρευνα το Θρυλόριο έχει εξελιχθεί ως μια δεύτερη πατρίδα του. Ο κ. Σέργης στην ομιλία του μίλησε για την προφορική ιστορία, την εξιστόρηση, δηλαδή, της ιστορίας όπως τη βίωσε ο απλός άνθρωπος του χωριού και την αναπαριστά στις αφηγήσεις του. « Ένα από τα πρώτα θέματα που πραγματικά με συγκίνησαν από τις πρώτες επαφές με τον κόσμο του χωριού, είναι οι μνήμες από εκείνη τη «μαύρη» περίοδο του χωριού. Η συλλογική μνήμη του χωριού είναι πολλές φορές διχοτομημένη με την έννοια ότι θα ακουστούν δυστυχώς για άλλη μια φορά ο δεξιός λόγος, ο αριστερός λόγος και ο κεντρώος λόγος και επ’ αυτού του θέματος», διευκρίνισε. Ο καθηγητής επικεντρώθηκε σε 10 θέματα γύρω από τα οποία κινείται συνεχώς ο αβίαστος προφορικός λόγος των ανθρώπων του χωριού, κάποια από τα οποία είναι η πείνα, οι ξυλοδαρμοί, ο Βούλγαρος ως άλλος, οι αγγαρείες, η καθημερινότητα και η αντίσταση.
Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ «Όσο ακόμη η δεύτερη γενιά είναι εν ζωή καλό είναι ο καθένας να καταγράψει ό,τι μπορεί και να το κρατήσει στην άκρη ώστε οι ερευνητές επιστήμονες να το αξιοποιήσουν».
Σημαντική στη διοργάνωση της ομιλίας ήταν και η συμβολή της κ. Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, υποψήφιας διδάκτορος στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ. Η ίδια στην εισήγησή της έκανε λόγο για την επιτόπια έρευνα στη σύγχρονη μεθοδολογία και το σχεδιασμό της, τα εργαλεία και τα προβλήματα. Με τη συγκεκριμένη ομιλία ανέλυσε στο κοινό κάποιες τεχνικές ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν προς τα έξω, να συλλέξουν το υλικό τους και να καταγράψουν την παράδοση. «Στη λαογραφία χρησιμοποιούμε κυρίως τη δομημένη συνέντευξη αλλά και την ελεύθερη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική κατάσταση. Προτείνουμε μερικές βασικά αποδεκτές τεχνικές βάσει των οποίων ο ερευνητής μπορεί να εισχωρήσει περισσότερο στα μέλη της ομάδας την οποία μελετά. Κάνει προσπάθειες ώστε να τον νιώσουν δικό τους και όχι ως ένα υπηρεσιακό παρατηρητή της ζωής τους. Αυτές οι συμβουλές έχουν να κάνουν κυρίως για ανθρώπους που ασχολούνται επιστημονικά με το επάγγελμα», επεσήμανε ενώ θέλησε να τονίσει ότι «όσο ακόμη η δεύτερη γενιά είναι εν ζωή καλό είναι ο καθένας να καταγράψει ό,τι μπορεί και να τα κρατήσει στην άκρη και αργότερα να το παραδώσει στους ερευνητές επιστήμονες για να τα αξιοποιήσουν».
Σοφία Μενεσελίδου, φιλόλογος - πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής «Είναι μια ομάδα νέων παιδιών οι οποίοι έχοντας συνείδηση της καταγωγής τους προσπαθούν να αναδείξουν κάθε πτυχή που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό».
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποδέχτηκε την πρόσκληση του συλλόγου ποντίων φοιτητών η φιλόλογος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου. Η κ. Μενεσελίδου αναφέρθηκε σε κομμάτια της ιστορικής διαδρομής του ποντιακού ελληνισμό, κυρίως από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή, στο πλαίσιο μιας σύντομης εισήγησης, σε μια προσπάθεια να δοθεί και μια ιστορική διάσταση εκτός από την πολιτισμική. «Είναι μια ομάδα νέων παιδιών οι οποίοι έχοντας συνείδηση της καταγωγής τους δεν παραμένουν ανενεργοί αλλά με ιδιαίτερη ευαισθησία, με γνώση και επίγνωση της παρουσίας της ράτσας τους στο χώρο και στο χρόνο, προσπαθούν να αναδείξουν κάθε πτυχή που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό», ανέφερε η κ. Μενεσελίδου για τα μέλη του συλλόγου.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης