Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία το «4ο Ποντιακό Πανηγύρι» του Φάρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας

Με μεγάλη επιτυχία το «4ο Ποντιακό Πανηγύρι» του Φάρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας
Με μεγάλη επιτυχία το «4ο Ποντιακό Πανηγύρι» του Φάρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος», διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη κοσμοσυρροή το «4ο Ποντιακό Πανηγύρι στην πλατεία 19 Μάη», το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, αναβιώνοντας το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού στον Πόντο.

Την Επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η κ. Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος και Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου (Δημοτική Σύμβουλος Αγ.Βαρβάρας).

Πλήθος κόσμου, πάνω από 2000 καλεσμένοι, παραμένουν μέχρι τις 6 το πρωί και ξαναζούν όπως τον καλό καιρό στην Πατρίδα του Πόντου, ένα έθιμο όπου συμμετέχουν όλες οι γενιές, παλιοί και νέοι, με χορό, τραγούδι και φαγοπότι. «Η κεμετζέ και το νταούλ εχάλασαν τον κόσμο».

Συγκλονιστική είναι η έναρξη, όπου 120 χορευτές του Συλλόγου, αφού διέσχισαν τους δρόμους της πόλης, μπαίνουν στον χώρο της πλατείας πιασμένοι χέρι χέρι, στους ήχους της γλυκόλαλης λύρας και χορεύουν με ενθουσιασμό και πάθος τους λεβέντικους ποντιακούς χορούς.

Αυτό το μεγαλειώδες θέαμα καθηλώνει τους παρευρισκόμενους και το χειροκρότημα δεν σταματά. Ο «Φάρος» άναψε για άλλη μια φορά και μας οδήγησε στα μονοπάτια του Πόντου, της χαράς και της ομορφιάς.

Ακολούθησε γνήσιο ποντιακό γλέντι με τους αξιόλογους Πόντιους καλλιτέχνες, Κώστα Θεοδοσιάδη, Γιώργο Δημητριάδη, Γιώργο Ατματσίδη αλλά και με τους μουσικούς του συλλόγου μας, Στάυρο Σαββίδη, Δημήτρη Τσούλφα, Μωϋσή Μωϋσιάδη, Γιάννη Δασκουλίδη και στο νταούλι τον Νικηφόρο Ιωαννίδη, Σάββα Ηλιάδη και Σάββα Κυριακίδη. Όλοι τους με το μοναδικό δικό τους τρόπο, έκαναν μια μουσική διαδρομή στον Πόντο και απογείωσαν τους καλεσμένους.

Κανένας δεν ήθελε να φύγει. Ο καιρός, η παρέα, το αντάμωμα, όλα συνέβαλαν για να συνεχίσει ο χορός, και το τραγούδι στον κύκλο της ζωής, της χαράς και της αισιοδοξίας.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Αγ.Βαρβάρας, τους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά την εκδήλωση, τους χορηγούς επικοινωνίας Radio Kemetzetzis, Pontos-News.Gr και Pontos Radio, τον κ. Νίκο Α. Ποικιλίδη με την ομάδα του (Εργολαβίες-Οικοδομικές Εργασίες) για το στήσιμο της εξέδρας καθώς και όλα τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν για την πραγματοποίηση του 4ου Ποντιακού Πανοΰρ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και η Δημοτική Αρχή και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Χαλανδρίου, Μεταμόρφωσης, Ζωγράφου, Χαϊδαρίου, Κορωπίου, Ερέτριας, Χορευτικού Ομίλου Σέρρα, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Βριλησσίων, Φοιτητών Αττικής, Αιγάλεω «Αξέχαστες Πατρίδες» και «Καύκασος», Καλλιθέας «Αργοναύται-Κομνηνοί», Αμαρουσίου, Ποντίων Επιστημόνων, ποδοσφαιρικής ομάδας «Ελλάς Ποντίων» καθώς και εκπρόσωποι του Χορευτικού Ομίλου Ν. Περάμου.
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ "Ο ΦΑΡΟΣ"
Μεγ. Αλεξάνδρου 169 & Καραολή
Αγία Βαρβάρα
Τ.Κ. 12351
Τηλ. 2105441278, 6944783324
Fax 2130157417
spfaros@hotmail.gr