Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου

Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου
Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου

του Φόρη Πεταλίδη

Στην εργατούπολη του Λεβερκούζεν, εκεί όπου χιλιάδες γκασταρμπάιτερ πήγαν από τη δεκαετία του 1960 για να δουλέψουν στη βιομηχανία της Μπάγερ, έγινε το Σάββατο 7 Ιουνίου το 33ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Τόπος συνάντησης των απανταχού Ποντίων -και όχι μόνον- από όλη την Ευρώπη ήταν το κλειστό αθλητικό στάδιο της πόλης του Λεβερκούζεν και από το μεσημέρι στήθηκε ένα γνήσιο ποντιακό και ελληνικό γλέντι. Χίλια πεντακόσια παιδιά από 38 συλλόγους της Ευρώπης μαζί με τους χοροδιδασκάλους τους, ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να παρουσιάσουν τους λεβέντικους ποντιακούς χορούς. Και πολλοί σιγοτραγουδούσαν, την επιτυχία του Γιώργου Νταλάρα, «μια βραδιά στο Λεβερκούζεν, λίγο έξω απ' το σταθμό, θα θυμάμαι που μου είπες, γεια σου Ελλάδα σ' αγαπώ».

Αρκετοί δάκρυσαν, τα νέα παιδιά χαίρονταν που συμμετείχαν, οι παλαιότεροι νοσταλγούσαν τις στιγμές που νέα παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα της ανέχειας και της οικονομικής δυστυχίας στα χρόνια του 1960, ρίζωσαν στη Γερμανία, αλλά τώρα είναι περήφανοι που βλέπουν τα παιδιά τους, νέους επιστήμονες και τα εγγόνια τους φοιτητές. Στο φεστιβάλ ήρθαν και οι νεομετανάστες από την Ελλάδα, νέα παιδιά, γιατροί, μηχανικοί, αλλά και εργάτες, για να μυρίσουν άρωμα Ελλάδας, τη γεύση τη Πόντου, που τόσο νοσταλγούν.

«Ενωμένοι χέρι χέρι»

Κι όπως είπε ο παρουσιαστής των χορευτικών συγκροτημάτων, ο τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέας Βασιλειάδης, «η νεολαία μας, αγόρια και κορίτσια, ενωμένοι χέρι χέρι, παιδιά της ξενιτιάς, μάς κάνουν περήφανους που κρατάνε τις παραδόσεις που έφεραν οι παππούδες μας από τον αλησμόνητο Πόντο».

Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠ, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους επισήμους να απευθύνουν χαιρετισμό.
 
Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Ηλίας Μαυρίδης, ανέφερε πως «το φεστιβάλ είναι μια ετήσια συνάντηση πατριωτικής αδελφοσύνης, μια δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Γερμανίας. Οι νέες και οι νέοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διάσωση, διάδοση και ανάπτυξη της παράδοσης».

«Ταξίδι στην πατρίδα»

Ο συντονιστής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Σαββίδης, επισήμανε ότι «το φεστιβάλ είναι ένα ταξίδι στην πατρίδα, στο οποίο μέσα από εικόνες, μουσικές και χορούς, μοναδικός σκοπός είναι να νιώσουμε όλοι ότι αυτή η Πατρίδα που κουβαλάμε μέσα μας, τη βιώνουμε, τη ζούμε και είναι εκεί, μέσα σε κάθε ενέργειά μας, χωρίς να παίζει ρόλο ούτε ο χρόνος, αλλά ούτε και ο τόπος».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Κολωνίας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ως οικοδεσπότης των 13 συλλόγων της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, τόνισε πως «το φεστιβάλ φέρνει κοντά ανθρώπους που εμπνέονται από έναν πολιτισμό 3.000 χρόνων και οι νεολαίοι μας με τους χορούς και τα τραγούδια του ποντιακού ελληνισμού μεταφέρουν τις παραδόσεις των προγόνων μας».
  
Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου

Ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής ελληνισμού της διασποράς της ελληνικής Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης, ανέφερε πως «η λαμπρή νεολαία του απόδημου ελληνισμού, μέσα από τη μεγαλειώδη εκδήλωση, αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας και αισιοδοξίας, δηλώνει πως αγωνίζεται, διεκδικεί και πετυχαίνει τους στόχους της».

«Για το καλό των παιδιών μας»

Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία, ανέφερε πως «εμείς οι Ελληνες της διασποράς έχουμε κοινά συμφέροντα - ζούμε και εργαζόμαστε για το καλό της πατρίδας μας, που σημαίνει για το καλό των γερόντων μας και των παιδιών μας. Είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας και με τους συμπατριώτες μας που κατοικούν στην Ελλάδα».

Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Γιάννης Μπουρσανίδης, τόνισε πως «το μεγαλείο του ποντιακού ελληνισμού βρίσκεται εδώ στην Ευρώπη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά», ενώ ο Γιώργος Αμαραντίδης, τέως πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ και συντονιστής ΣΑΕ Ευρώπης, επισήμανε πως «τα νέα παιδιά μέσα από τους συλλόγους σε πόλεις της Ευρώπης αποτελούν την ελπίδα μας».

Υπερηφάνεια

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Γαλανίδης, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, επισήμανε πως «η δική μας Ελλάδα είναι αυτή, των γονιών που αφιερώνουν χρόνο, κόπο, χρήματα και έρχονται από χιλιόμετρα μακριά συνοδεύοντας τα παιδιά τους, την Ελλάδα των παιδιών μας που νιώθουν υπερήφανα μέσα στις ποντιακές φορεσιές τους, χορεύοντας και τραγουδώντας ποντιακά».

Χαιρετισμούς στο φεστιβάλ απηύθυναν επίσης, ο Ελληνας πρόξενος στο Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου, εκπρόσωποι της πόλης του Λεβερκούζεν. Στο φεστιβάλ ο ποντιακής καταγωγής κωμικός Χάρυ Κλυνν παρουσίασε χιουμοριστικά σκετς, ενώ ως «Τραμπάκουλας» απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Στο Λεβερκούζεν η καρδιά του Πόντου

Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην διατελέσασα πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ, Δήμητρα Παπαδοπούλου, και στο δημοσιογράφο της ομογένειας Γιάννη Δελόγλου, που πρόωρα έφυγαν από κοντά μας. Επίσης συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της 20χρονης Όλγας Μαυροματίδου από την πόλη Μπάκναν της Γερμανίας, η οποία παραμονή του φεστιβάλ έφυγε από τη ζωή, χτυπημένη από λευχαιμία.