Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Την ίδρυση θέσεων Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητάει με επιστολή της η ΔΙΣΥΠΕ

Την ίδρυση θέσεων Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητάει με επιστολή της η ΔΙΣΥΠΕ
Την ίδρυση θέσεων Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητάει με επιστολή της η ΔΙΣΥΠΕ

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε το Δ.Σ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων σχετικά με την ίδρυση θέσεων Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα τμήματα Ιστορίας του ΑΠΘ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ διατυπώνει και σχετικό αίτημα για συνάντηση μαζί του.

Στην επιστολή της αναφέρεις σχετικά:

Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα, στην τελευταία συνεδρίαση του, να προτείνει στο Υπουργείο του οποίου προΐσταστε, την ίδρυση θέσεων Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα τμήματα Ιστορίας του ΑΠΘ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

H θέση Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής αποτελεί ένα διακριτό επιστημονικό πεδίο, το οποίο μπορεί να καλύπτει χρονικά την περίοδο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Με τον τρόπο αυτό θα μελετηθεί η πλούσια ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και των παρευξείνιων περιοχών, της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής, περιοχές που έμειναν εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους, αποτέλεσαν όμως διαχρονικά κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης.

Επισημαίνεται ταυτόχρονα πως η ανάγκη ίδρυσης των παραπάνω θέσεων δεν εκπορεύεται από κάποιον στείρο ελληνοκεντρισμό, αλλά αποτελεί αδήριτη ιστορική πραγματικότητα, ενώ είναι βαθειά πεποίθηση πως η ερευνητική τους δραστηριότητα θα αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας με τις χώρες στις οποίες ανήκουν σήμερα οι περιοχές αυτές.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχες θέσεις σε διάφορα πανεπιστήμια προωθούν για τις πάλαι ποτέ εβραϊκές κοινότητες της διασποράς καθώς και τις μουσουλμανικές κοινότητες τόσο το κράτος του Ισραήλ όσο και η Τουρκία.

Κύριε Υπουργέ, επ’ ευκαιρία σας παρακαλούμε για μια ολιγόλεπτη συνάντηση του προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων μαζί σας, για μια ευρύτερη ενημέρωση επί του σημαντικού αυτού θέματος του οικουμενικού Ποντιακού ελληνισμού, όπως και για ενημέρωση επί άλλων θεμάτων της αρμοδιότητας σας.

Κύριε Υπουργέ είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημα μας εξάλλου αυτό το εγγυώνται η εμπειρία και η αποφασιστικότητα που σας διακρίνουν.